Gazdaság

Varga Mihály: Egyelőre nincs megállapodás a jövő évi béremelésekről

A kereskedelmi szövetség szerint súlyos helyzetbe kerülhetnek a kkv-k

Nem született megállapodás a jövő évi béremelésekről a kormány és a szociális partnerek között, jövő héten kedden folytatják az egyeztetést - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülését követően pénteken Budapesten.

minimálbér
Sztrájkbizottság: Tovább mélyült a válság

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság pénteki ülésén elemezte a szektorban végbemenő folyamatokat, és azt az álláspontot alakította ki, hogy "folyamatos jelzései ellenére a területen tapasztalható válság tovább mélyült". Az Autonóm Területi Szakszervezetből, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetéből, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetéből és a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetéből álló sztrájkbizottságnak az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, néhány foglalkoztatási csoportot leszámítva nem javultak érdemben a dolgozók megélhetési viszonyai, állandósult a munkaerőhiány, az intézmények pedig a napi fennmaradásért küzdenek. Mindez veszélyezteti az igénybe vevők biztonságát - vélekedtek. Úgy folytatták: a már bejelentett minimálbér- és garantáltbérminimum-emelések fordulópontot jelenthetnek a hazai bérek felzárkózásában, számításaik szerint komoly jövedelemnövekedést hoznak az ágazat munkavállalói túlnyomó részének is. Ugyanakkor "élesen rávilágítanak a jelenlegi, közalkalmazotti bértáblán alapuló rendszer tarthatatlanságára: mind több fizetési kategória marad a garantált bérminimum alatt".

A szervezet értetlenül áll az olyan kormányzati kijelentések előtt, amelyek arról szólnak, hogy okafogyottá váltak az egyes szakszervezetek törekvései a megvalósuló, 15-32 százalékos béremelkedések következtében. Számításaik szerint a bérnövekedés mértéke csak a bérminimumok emelésével hozzávetőleg 14-24 százalék között szóródik, "az átlagok azonban kevéssé fejezik ki a valós helyzetet": lesznek olyan dolgozók is, akik teljes egészében kimaradnak. A sztrájkbizottság tájékoztatást kér a kormánytól a várható intézkedésekről; céljait, akcióit a megváltozott körülményekhez igazítja.

A szociális munka napja munkaszüneti nappá nyilvánításának javaslatát üdvözölték, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az ágazat munkavállalóinak szimbolikus megbecsülését nem a méltányos bérek, a tisztes megélhetési viszonyok, az egészséges munkafeltételek, a szakmai továbbképzések helyett, hanem azok mellett igénylik. Egyúttal megjegyezték: kiállnak a közszolgálati tisztviselők napjának megőrzéséért változatlan feltételekkel.

A sztrájkbizottság szolidáris az ágazatban tevékenykedő szakszervezetek érdekvédelmi törekvéseivel. Egyetértenek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért meghirdetett sztrájk céljaival, azonban leszögezték, hogy a törvényes lebonyolítás a szervezők kötelessége és felelőssége. "A jelenlegi helyzet szerint a meghirdetett sztrájk törvényessége nem biztosított", ezért a sztrájkbizottság nem mozgósítja tagságát és az ágazat dolgozóit. Ugyanakkor fenntartják maguknak a jogot, hogy minden törvényes eszközzel folytassák a küzdelmet az ágazat érdekében - olvasható a közleményben.