Gazdaság

Változásokat javasolnak a kistermelők

Jelentősen nőtt a kistermelők száma és az általuk előállított élelmiszer mennyisége az elmúlt öt évben, azonban a szabályok módosítása még kedvezőbb helyzetet teremthet.

Szabadkai Andrea, a Kisléptékű Termék-előállítók Érdekképviseletének elnöke a távirati irodának elmondta, szerintük lazítani kellene azon a szabályon, hogy csak saját alapanyagból dolgozhatnak a kistermelők. „A tőkehiányos vidéken, ahol a feldolgozókapacitással rendelkező családi gazdaságok száma kevés, az alacsony felvásárlói árak csapdájából az alapanyag-termelők kikerülhetnének úgy, hogy elvihetnék terméküket – a területi korlátot betartva – a feldolgozással is foglalkozó kistermelőknek, akik ezt saját feldolgozott termékként értékesíthetnék” – fogalmazott. Kezdeményezték azt is, hogy a kistermelők vidéki rendezvényekkor az egész országban értékesíthessék termékeiket, és ne csak a negyven kilométeres körzetben. Emellett az elnök új bizonylati rendszer bevezetését is javasolja.