Gazdaság

Ütötték a görög részvényeket

Az EKB bejelentése után szabadesésbe kezdtek

Szabadesésbe kezdtek a görög bankok a csütörtöki kereskedésben arra a hírre, hogy az Európai Központi Bank nem fogadja el fedezetként a görög kötvényeket. Az állampapírpiacon is megugrottak a hozamok, nőtt a csődkockázati biztosítás.

Az athéni értéktőzsde irányadó indexe, az Athex délben 5,39 százalékos veszteséggel 802,55 ponton állt. A csütörtöki kereskedés során eddig 768 és 845 pont között mozgott az index, azaz az előző napi záróértékéhez (848,04 pont) képest a mélyponton 9,19 százalékos mínuszban volt.

A 846 pontos nyitás után azonnal süllyedni kezdtek az árfolyamok: a legjobban a bankszektor (15,67 százalék), majd az egészségügyi (8,89 százalék), valamint a kőolaj- és földgázipari (6,52 százalék) vállalatok sínylették meg az EKB döntését.

A befektetők pánikszerűen szabadultak a görög bankok részvényeitől, bár a nap folyamán némileg korrigáltak az árfolyamok. Az Alpha Bank, a Piraeus Bank és az Eurobank jegyzése 20-30 százalékkal is zuhant.

A kétéves görög államkötvények hozama több mint 3 százalékkal 19,30 százalékra, a hároméveseké több mint 2 százalékkal 18,79 százalékra, az ötéveseké 14,9 százalékra, a tízéveseké pedig 10,87 százalékra ugrott.

A görög szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama 92 ponttal 1069 pontra ugrott a csütörtöki londoni forgalomban az irányadó ötéves lejáratra.

 

 

 

A befektetők pánikszerűen szabadultak a görög bankok részvényeitől, bár a nap folyamán némileg korrigáltak az árfolyamok. Az Alpha Bank, a Piraeus Bank és az Eurobank jegyzése 20-30 százalékkal is zuhant, a görög tőzsdeindex, pedig tíz százalékkal esett.