Gazdaság

Újbóli nyereségesség hat esztendő után

Négy-öt univerzális pénzintézetre lenne szükség – állítja az MKB vezetője

Az MKB Bank hat év után vált újra nyereségessé: 9,5 milliárd lett a 2016-os adózás utáni eredménye. A menedzsment célja, hogy a három legnagyobb univerzális bank közé tartozzon Magyarországon a következő három-öt év alatt – jelentette be tegnap Balog Ádám vezérigazgató.

Balog Ádám 20170322
Balog Ádám: Túl sok az eszkimó és kevés a fóka (Fotó: Varga Imre)

Az MKB bankcsoport tavaly 9,5 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el, s ez 6,4 százalékos tőkearányos megtérülést jelent – hangzott el a hitelintézet tegnapi sajtótájékoztatóján. Balog Ádám vezérigazgató kifejtette: az Európai Unió szakmai felügyelete mellett zajlott másfél éven keresztül a bank reorganizációja. „A feladatot megoldottuk, az MKB Bank új menedzsmentje stratégiáját, szervezetét és működését megújítva állította növekedési pályára a bankcsoportot” – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki részletezte, hogy 2016-ban tovább javult a bank tőkeerőssége, s tőkemegfelelési mutatója több mint 12 százalékra nőtt. Eközben egy év alatt jelentősen, húsz százalékról tizenkettőre csökkent a nem teljesítő hitelek aránya a hatékonyan megvalósított portfólióleépítésnek köszönhetően. Az MKB 2015-ben még 76,4 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

A vezérigazgató bejelentette azt is, hogy többek közt az EU-s vállalások miatt osztalékot nem fizet az MKB Bank, amelynek vezetősége 2017-ben is nyereséges működést tervez. A kérdésre, hogy 2016-ban miként sikerült ekkora profitot felmutatnia a társaságnak, Balog Ádám úgy felelt: a feszes költségvetéssel és a hitelállomány növelésével tudtak 9,5 milliárdos nyereséget felmutatni. Konkrétan: a költségek 27 százalékos visszavágása és a hitelállomány hétszázalékos bővülése áll a háttérben. Balog Ádám kitért arra is, hogy a hitelállomány növelésében nehézséget jelent Magyarországon a bankok számára, hogy túl sok az eszkimó és kevés a fóka. Hozzátette: 31 százalékkal nőtt a bank kkv-hitelállománya, és a lakossági hitelezésben is erősödött a részesedésük.

Felvetésünkre, miszerint 2017-re mit tervez a menedzsment, a vezérigazgató azt mondta: az eredmények további javítása a cél, hosszabb távon pedig dobogós helyezett szeretne lenni a bank a hazai piacon. „Összeolvadáson, felvásárláson nem gondolkoznak a bankszektorban, ugyanakkor a konszolidáció idővel elkerülhetetlen lesz az ágazatban. Négy-öt univerzális nagybankra lenne szükség, s ez három-öt év múlva következhet be, az MKB köztük lenne. Azt, hogy az MKB Bank megvásárolja a Budapest Bankot, kizárom” – fűzte hozzá.