Gazdaság

Újabb kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen + VIDEÓ

Ezúttal az e-útdíjrendszer és a kötelező termékdíj akadt fenn a rostán

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság az e-útdíjrendszer kialakításának módja, valamint több irányelv nem megfelelő átültetése miatt, emellett pedig a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt is összeegyeztethetetlennek tartja a bizottság az uniós joggal - derül ki az Európai Bizottság honlapjára kedden feltöltött adatokból.

Objektum doboz

Az e-útdíjrendszer esetében Brüsszel azt kifogásolja, hogy az állam közbeszerzési eljárás nélkül kért fel egy két cégből álló konzorciumot a rendszer kiépítésére és működtetésére. Az MTI úgy tudja: a brüsszeli testület illetékesei tavaly április óta kapcsolatban álltak a magyar hatóságokkal, de Budapestnek nem sikerült meggyőznie Brüsszelt arról, hogy miért volt indokolt a közbeszerzési pályázat mellőzése.
A honlap adatai szerint Brüsszel úgy látja, hogy a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabály sincs összhangban az uniós joggal.

Reagált az NFM

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kész minden tájékoztatást megadni az Európai Bizottság szakértőinek véleményük megalapozott felülvizsgálata érdekében az e-útdíjrendszerrel kapcsolatban - közölte a tárca kedden az MTI megkeresésére.  A tárca közölte azt is, hogy az uniós kifogások ismeretében alakítja ki álláspontját a felszólításban megfogalmazott aggályokról, de az Európai Bizottságnak az e-útdíjrendszerrel kapcsolatos hivatalos megkeresése még nem érkezett meg.

e-útdíj