Gazdaság

Újabb gazdasági meglepetés született

A bővülés 2006 óta nem volt olyan jelentős, mint az első negyedévben – Jól teljesít a magyar ipar, fellendült a beruházási kedv

Több éve nem volt példa a bruttó hazai termék (GDP) 4,1 százalékos növekedésére az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elemzők is meglepődtek a bővülés mértékén.

Varga Mihály
Varga Mihály: Fenntartható idén a növekedés (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Három éve nem látott mértékben, a kiigazítatlan adatokkal számolva 4,1 százalékkal növekedett éves összevetésben a magyar gazdaság teljesítménye 2017 első negyedévében. A naptárhatással kiigazítva 3,7 százalékos volt az éves növekedés – közölte tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslésére reagálva. Az előző negyedévhez mérten pedig 1,3 százalékkal emelkedett a GDP volumene. Hangsúlyozta: a bővülés mértéke jóval meghaladja a nemzetközi intézmények és a piaci elemzők előzetes várakozását, ugyanakkor alátámasztja a tárca számításait. Ez az eredmény a novemberi hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentések pozitív hatásai­nak, valamint az ipar és az építőipar jó teljesítményének köszönhető.

Ismertette: az idei jelentős gyorsulás hátterében három fő mozgatórugó áll. Egyrészt az ipari termelés – a kedvező külső és belső folyamatok hatására – dinamikusan, 7,8 százalékos ütemben nőtt. Másrészt az építőipar is erős lendületet vett: az ágazat kibocsátásának mintegy huszonöt százalékos megugrása az infrastrukturális és vállalati fejlesztéseknek, valamint a családi otthonteremtés miatt megugró lakásépítkezéseknek köszönhető. Harmadrészt a hatéves bérmegállapodás eredményeként dinamikusan emelkedő bérek erősítették a keresletet, ami magával húzta a szolgáltatóágazatok teljesítményét. A tárcavezető szerint a bővülés fenntartható, a gazdaság teljesítményének gyorsulása mögött nem az eladósodás áll. Ezt jól szemlélteti, hogy az államháztartás hiánya továbbra is visszafogottan, de csökken, miközben a külkereskedelmi egyenleg is masszív többletet mutat – mondta a miniszter. A következő negyedévekben is tartósan magas bővüléssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, 2017-ben a GDP volumene a Konvergenciaprogramban szereplő 4,1 százalékkal emelkedhet.

Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a kedvező eredmények hatására a hitelminősítők és a nemzetközi szervezetek is felülvizsgálják a magyar gazdaságra vonatkozó adataikat.
9o
A KSH adatai szerint utoljára 2014 második negyedévében nőtt hasonló mértékben a GDP, akkor 4,5 százalékkal. Az év első negyedévében 2006 óta nem volt magasabb növekedés. Az iparban a feldolgozóipar, azon belül a járműgyártás, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása és a gyógyszergyártás is megugrott.

A jó eredmény okai
- A folyamatosan csökkenő államháztartási hiány
- A novemberi hatéves bérmegállapodás
- Az ipar és az építőipar kiemelkedő teljesítménye
- Az adócsökkentések pozitív hatásai
- A külkereskedelmi egyenleg kedvező alakulása


Kedvező a fiskális és a monetáris politika, megindultak itthon a beruházások
5 perces interjú: Török Zoltán, Raiffeisen Bank vezető elemző
torok-zoltan
– Önök sem számoltak ekkora GDP-bővüléssel. Meglepte az adat?

– Az elemzői konszenzus 3,5 százalék körül alakult. Én ennél pesszimistább voltam, 3,2 százalékos bővülésre számítottam. Így a mostani eredmények csak örülhetek. Annyit azért látni kell, tavaly a negyedik negyedévben másfél százalékos volt a gazdasági növekedés, és azt biztosra lehetett venni, hogy ehhez képest érdemi élénkülést hoz az idei első negyedév. Egyrészt azért, mert a tavalyi év elején eltűntek az uniós támogatások a gazdaságból, ami visszaesést okozott és csak később jött vissza. Így az éves index alacsony bázishoz viszonyítja az első negyedév teljesítményét.

– Ennek tudatában hogyan látja a jövőt? Mit gondol a beruházások helyzetéről?

– Csak megerősíteni tudom Varga Mihály szavait. Megindultak a beruházások, az uniós források lehívása csúcsra jár, a jegybanki monetáris politikának köszönhetően felpörgött a vállalati és a lakossági hitelezés. Jók a fiskális intézkedések is. De ez a jelen és a közeljövő.

– Mennyire lehet tartós ez az állapot?

– Itt már nem mindenben értek egyet a nemzetgazdasági tárca várakozásával, bár nekik legyen igazuk, és a négyszázalékos bővülés legyen hosszú távon is fenntartható. Úgy látom, idén ez megvalósulhat, de 2018–2019 közötti időszakra 3,5 százalékkal számolok. Az pedig, hogy 2020 után mi lesz, ki tudja.

– Mert?

– Azért nem tudok jósolni sem, mert ekkorra lezárul a mostani az uniós pénzügyi ciklus. Kifutnak a most még serkentő hatású brüsszeli források. Az tény, hogy ezek nélkül is önálló lábra kell állni, és az is, hogy az alapvető folyamatok kedvezőek.


Elemzői és pártvélemény. Lehet csökkenteni az adókat és emelni a béreket

Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető közgazdásza: A várakozásunkkal, amely 4,2 százalék volt, szinte teljesen összhangban van a magyar gazdaság teljesítménye. Ez pedig azt jelenti, hogy a növekedést támogató tényezők kedvező együttállásának köszönhetően több éve nem látott fordulatszámon pörög a hazai gazdaság – bár a részletek egyelőre nem ismertek. Ráadásul arra is érdemes emlékezni, hogy tavaly éppen ilyenkor kezdődött a beruházások és az építőipar mélyrepülése, most pedig ezek erős korrekcióját láthatjuk a számokban realizálódni. Mindezek mellett a feszes munkaerőpiac, az állami szektorban megfigyelhető bérnövekedések, illetve a minimálbér idei évi jelentős emelkedése által hajtott dinamikus bérkiáramlás élénkítően hat a szolgáltatószektorok teljesítményére. A magyar gazdaság az elmúlt évek egyik legjobb évkezdetét produkálta.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője: Egyelőre a gazdasági teljesítmény okára csak ezekből a havi gyakoriságú adatokból lehet következtetni, mivel a KSH a GDP részletes bontását csak júniusban teszi majd közzé. A 2017. évre az ING által előre jelzett három és fél százalékos gazdasági növekedés így vélhetően pozitív revízióra szorul, bár korábban is hangsúlyoztuk, hogy előrejelzésünket felfelé mutató kockázatok övezik. A nettó export vélhetően – ha az ipari teljesítményt is figyelembe vesszük – inkább pozitív hatással lehetett a GDP-növekedésre.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője: A hazai gazdaság növekedése ismét az EU élvonalába kerülhetett. Egy negyedév alatt pedig a növekedés igen robusztus volt. Bankunk éves átlagos növekedési előrejelzését – a később megjelenő részletes adatoktól függően – négy százalék közelébe módosíthatja a korábbi 3,6-ról. Az erős tavalyi második negyedéves bázis – és a kevesebb munkanap – miatt a második negyedévben kissé gyengülhet a dinamika. Az idei évben a növekedést érdemben húzzák a beruházások, amit a lakás- és irodaépítés üteme, a Mercedes, az Audi és más feldolgozóipari beruházások, a felfutó állami és az EU által támogatott beruházások is élénkítenek, ezek hatása az év második felében jelentkezhet és áthúzódik a következő évre is.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője: A jelenlegi kilátások alapján az idén 3,7 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság. A jelentős gyorsulásra a bázishatás miatt számítani lehetett, tavaly ugyanis az első negyedévben mindössze 1,1 százalékos volt az éves szintű növekedés. Az építőipari bővülésben az állami kiadások is szerepet játszanak. A kiskereskedelem és a lakosság fogyasztása is fontos a GDP alakulása szempontjából. Az még kérdés, hogy a háztartások a növekvő jövedelmüknek mekkora részét fordították fogyasztásra.

Fidesz: Amióta Magyarország a saját útját járja, a magyar gazdaság erősödik. A gazdasági növekedésnek köszönhetően tudjuk csökkenteni az adókat és emelni a béreket. Brüsszel hatalmi törekvései azonban mindezeket az eredményeket veszélyeztetik. Ne engedjük, hogy Brüsszel diktálja nekünk, hogy mit kell tennünk a gazdaságban, a magyar gazdaság jövőjéről továbbra is nekünk, magyaroknak kell döntenünk.


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom