Gazdaság

Újabb csúcson a foglalkoztatottság

A legjelentősebb létszámnövekedés a harmincas és ötvenes éveikben járó nők között volt – ismét csökkent a munkanélküliek száma

A foglalkoztatottak száma 4,122 millió volt az év második negyedében, azaz százkilencvenezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 359 ezerre csökkent - jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

gyar
A legtöbb harmincas-ötvenes nő talált magának munkát (Fotó: Kövesdi Andrea)

A foglalkoztatottak száma 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legjobb munkavállalási korú, 25–54 éves, valamint az 55–64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, az előbbiek foglalkoztatási rátája három százalékponttal 78,5 százalékra, utóbbiaké pedig 3,2 százalékponttal 41,6 százalékra emelkedett. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 91 ezerrel, 359 ezerre csökkent az év második negyedében, a munkanélküliségi ráta 2,3 százalékponttal, nyolc százalékra mérséklődött – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A 25–54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 2 százalékponttal 7,3 százalékra, az 55–64 éveseké pedig 1,6 százalékponttal 6,3 százalékra csökkent. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adatai szerint június végén 439 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ez 11,8 százalékkal kevesebb, mint tavaly júniusban volt.
Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője a távirati irodának elmondta: a százkilencvenezres bővülés többségét a nem közfoglalkoztatottak adták, akiknek száma 167 ezerrel nőtt. Elsősorban az iparban volt jelentős a növekedés, csaknem tízszázalékos, a mezőgazdaságban viszont 3,5 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak létszáma.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője rámutatott: folytatódik a kedvező tendencia, hogy a gazdasági növekedés javulásával a magánszektorban is nő a foglalkoztatottság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: újabb csúcson van a foglalkoztatottság, a második negyedévi 61,7 százalékos ráta 1992 óta a legjobb. A legjelentősebb létszámnövekedés a harmincas és az ötvenes éveikben járó nők között volt. Ilyen kedvező adatokra utoljára 2008 negyedik negyedévében volt példa.