Gazdaság

Új stratégiai megállapodás jött létre

A Yanfeng vezető cég az első körös beszállítók piacán hazánkban utasterek alkatrészeit gyártja

Hosszú távon működik együtt a kínai Yanfeng Automotive Interiors a magyar kormánnyal. A tegnap aláírt stratégiai megállapodás keretében a Yanfeng segítheti a magyar autóipar átállását a digitális korszakra.

stratégiai  megállapodás 20161116
Vallyon József, a Yanfeng Hungary igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Péter István pénzügyi igazgató (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a kínai Yanfeng Automotive Interiors autóipari beszállító cég. Az aláírás után Szijjártó Péter úgy fogalmazott tegnap: a legfejlettebb technológiát alkalmazó Yanfeng segít, hogy a magyar autóipar sikerrel átálljon az új ipari korszakra, továbbá részt vállal hazánk hosszú távú fejlesztésében. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a digitalizációra, az elektromobilitásra, a 21. századi fejlesztésekre alapuló ipar 4.0 új korszakot nyit a termelésben is. Kiemelte, hogy egyre több működőtőke érkezik Keletről: a cél, hogy Magyarország legyen a távol-keleti országok európai üzleti terjeszkedésének regionális központja. Ezért is fontos, hogy az ország a felminősítések korszakába lépett: ezáltal ugyanis az ország tőkevonzása javul. Ismertette: az idei első tíz hónapban a beruházásösztönzési rendszeren keresztül 3,2 milliárd euró beruházás érkezett Magyarországra, tavaly pedig egész évben 1,4 milliárd euró. Tavaly ezen a rendszeren keresztül tizenháromezer új munkahely jött létre, az idén október végéig pedig az új munkahelyek száma meghaladja a tizenhatezret – fejtette ki a távirati beszámolója szerint a miniszter.

Vallyon József, a Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems igazgatója elmondta: pápai telephelyén jelentős technológiai fejlesztést valósít meg a cég. Hozzátette: a stratégiai megállapodástól azt várják, hogy a kormánnyal való eddigi jó kapcsolatra építve még több területen, köztük az oktatásban tudnak sikeresen együttműködni.

A Yanfeng az elsőkörös autóipari beszállítók világpiacán vezető cég, világszerte kilencvenhárom termelő egységgel rendelkezik és harmincháromezer embernek ad munkát. Pápán prémium kategóriás autók belső utasterének alkatrészeit gyártják, a magyar telephelyen 1870 embert alkalmaznak, ahol képzéseket is biztosítanak, több magyar felsőfokú oktatási intézménnyel együttműködnek, szakmai gyakorlatra biztosítanak lehetőséget, továbbá tizennégy százaléknyi magyar beszállítói hányadot foglalkoztatnak.