Gazdaság

Új piacokra lépnének az iszlám bankok

Kedvezőbbek lennének a pénzügyi szolgáltatások?

Miután a Perzsa-öböl menti államokban és Délkelet-Ázsiában lassult a növekedési ütemük az utóbbi években, új piacokra lépnének az iszlám bankok Európában, Ázsiában és Afrikában.

Az iszlám bankok, amelyek vallási alapon tiltják a kamat felszámítását és a tisztán pénzügyi spekulációt, továbbra is betartanák a saría, a muszlim vallásjog előírásait. A nem muszlim ügyfelek megnyerése érdekében azonban elhagynák az "iszlám" jelzőt a nevükből, így utalva arra, hogy a banki szolgáltatások színvonalát nem szorítják háttérbe a vallási szempontok. Az iszlám bankok nagy előnye a hagyományos bankokkal szemben, hogy jobban tudják hangsúlyozni tevékenységük erkölcsi alapjait különösen azután, hogy a világméretű pénzügyi válság során felszínre került visszaélések megrendítették az ügyfelek bizalmát a bankrendszerben - mondta el az Abu Dhabi Islamic Bank vezérigazgatója, amely Abu Dhabi International Bankra tervezi változtatni nevét.

 Iszlám bank

Az iszlám bankok elutasítják a hagyományos bankok által használt összetett pénzügyi műveletek nagy részét, az iszlám bankszámlákon keletkező haszon befektetésekből és nem kamatfizetésből származik. Az iszlám bankok vállalkozásokba fektetik az ügyfeleik pénzét és a vállalkozásokkal közösen elért haszonból vagy veszteségből részesülnek. Vagyis a pénzintézetek nem kamatot szednek, hanem kereskedelmi nyereséget érnek el, amit már engedélyez a saría. Az ügyfelek pedig megválaszthatják, mennyire kockázatos vállalkozásba akarnak beszállni.

 Forrás: MTI/Reuters