Gazdaság

Új mutatókat fogadott el a nemzeti bank

A pénzügyi intézmények a Magyar Nemzeti Bank részére benyújtották az általuk – a fogyasztói hitelszerződések esetén – alkalmazni kívánt különböző kamatváltoztatási, kamatfelár-változtatási mutatókat, valamint a különböző referenciakamatokat.

A benyújtott kérelmeket az MNB elbírálta, és az elfogadott mutatók leírását a „fair”, azaz etikus bankrendszer néven ismertté vált törvénynek megfelelően az internetes honlapján publikálja – ismertette a jegybank közleményében.

Az MNB a honlapján létrehoz egy külön oldalt a fair bankrendszert meghatározó mutatók leírására és követésére. Ez az oldal nemcsak tájékozódni segít az ügyfeleknek, de itt lesz lehetőség a fogyasztó számára, hogy nyomon követhesse a kamatban, illetve a referencia-kamatlábhoz kötött – így változó kamatozású – hitel esetében a kamatfelárban bekövetkezett változásokat. Az ügyfelek ezen az oldalon a változás összetevőit is részletesen megismerhetik. Az oldal mától látogatható, míg a mutatók értékeit március 5-től publikálják havonta. Mivel a mutatók alapján átárazás legkorábban három év múlva történik, így addig ez csupán a szélesebb transzparenciát szolgálja az ügyfelek számára.