Gazdaság

Trappista sajt: csak jelölési gondok voltak

Trappista sajtokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta termékteszten, huszonhat terméket, tizennyolc magyar és nyolc külföldi árut. Zsíros, félzsíros, zsírszegény, valamint laktózmentes termékeket is teszteltek.

Biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. A szakemberek mikrobiológiai és analitikai szempontból is vizsgálták a tételeket. A lisztéria és penészvizsgálatokon túl a zsír-, szárazanyag-tartalmat, illetve növényi zsírtartalmat is megmérték. Vizsgálták a nitrát-, a nátrium-klorid- és a laktóztartalmat is.

Az élelmiszer-biztonsági szempontoknak valamennyi vizsgált trappista sajt megfelelt. Növényi zsír jelenlétét sem mutatta ki a laboratórium. Az elvégzett ellenőrzések és számítások alapján valamennyi terméknél megfelelő volt a csomagoláson feltüntetett zsírfokozat és az állományjellemző (félkemény) csoport besorolása. A vizsgált sajtok teljesítették a Magyar Élelmiszerkönyv minőségi követelményeit is. A Nébih laboratóriumában megmérték a laktózmentesként jelzett, illetve a hosszan érlelt sajtok laktóztartamát is. Valamennyi termék laktóztartalma a kimutathatósági határérték alatt volt. A nitrát- és nátrium-klorid-vizsgálatok eredményei is megfelelőek voltak.

Tíz trappista sajtnál találtak a Nébih szakemberei jelölési problémát, főként a tápértékjelöléssel akadtak gondok. A hiányosságok miatt a vállalkozásokat figyelmeztetésben részesíti a hatóság, és kötelezi őket a hibák kijavítására.