Gazdaság

Tovább erősödik az igény a felújítandó lakásokra

Az elmúlt években végbement jelentős mértékű áremelkedés miatt sokan választják inkább a saját ízlés szerint átalakítható és kedvezőbb árú ingatlanokat

Tovább nőtt a kereslet a használt ingatlanok iránt. Javában tart a lakásfelújítási szezon. A tudatos tervezést és a munkák folyamatos ellenőrzését javasolja egyebek mellett a békéltető testület.

lakasfelujitas
Az áremelkedés miatt a kereslet az olcsóbb ingatlanok irányába tolódott el (Fotó: MH)

Az év első nyolc hónapjában több mint 29 százalékkal nőtt a felújítandó házak, és 46 százalékkal az ilyen állapotú lakások iránti érdeklődés – derül ki az Ingatlan.com őszi lakásfelújítási szezon kezdetén készült elemzéséből. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint tavalyhoz képest az idén vidéken keresték jobban a felújítandó ingatlanokat, Budapesten pedig a renováltakat. Mint lapunknak elmondta, amíg vidéken a felújított ingatlanok iránti kereslet 33 százalékkal, a felújítandók iránti negyven százalékkal nőtt, addig Budapesten 37 százalékkal emelkedett a renováltak iránti érdeklődés, a felújítandóké pedig ezzel párhuzamosan „csak” 22 százalékkal bővült.

A rendbehozásra szoruló lakások népszerűségének növekedése arra utal, hogy a kereslet az olcsóbb ingatlanok irányába mozdult el – állapítja meg Balogh László. Egy felújítandó lakásnál vagy családi háznál a vevőjelölteknek ugyanis nagyobb mozgásterük van az alkura, emellett az is fontos a vásárlásnál, hogy a vevők a saját elképzeléseik szerint újíthatják fel a kiszemelt ingatlant – tette hozzá.

Az Ingatlan.com szerint országos viszonylatban egy felújítandó lakás átlagára augusztus végén 331 ezer forint volt négyzetméterenként, míg a felújított lakásoknál 402 ezer forintos átlag jött ki. A családi házak esetében a felújítottként hirdetett ingatlanoknál az országos átlagos négyzetméterár 173 ezer forint, ezzel szemben a felújítandók átlagosan mindössze 91 ezer forintos áron szerepelnek a kínálatban.
Azon kérdésünkre, hogy a felújítandó lakásokat illetően melyek a preferált területek a fővárosban, a szakember elmondta: az áremelkedés miatt a kereslet az olcsóbb ingatlanok irányába tolódott el, ezek pedig Budapesten belül inkább a külső kerületekben vagy éppen az agglomerációban találhatók. A belvárosban a magas árak miatt inkább a befektetési céllal lakást vásárlók vannak jelen – tette hozzá Balogh László. Az Ingatlan.com szakembere szerint a felújítandó lakások és családi házak iránt stabil kereslet várható a következő időszakban. Szerinte főként azért, mert sokan vannak, akik az elmúlt években végbement áremelkedés miatt csak az olcsóbb, felújítandó lakóingatlanokat engedhetik meg maguknak.

Nyár végén, az ősz kezdetén még mindig sokan fognak lakásfelújításba, azonban a Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint a felújítás előtt állók még mindig nem elég körültekintőek. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében azt ajánlják, hogy aki felújításba kezd, tervezze meg tudatosan, mit szeretne elvégeztetni, és kérjen be több vállalkozótól ajánlatot, referencialistát, mielőtt valakit megbízna. A testület hangsúlyozza: mindenképpen rendelkezzenek írásbeli szerződéssel, és részletesen rögzítsék benne az elvégzendő munkákat, annak ellenértékét, a teljesítés határidejét, a felhasznált anyagok minőségét és azt is, hogy a kivitelező mit vállal abban az esetben, ha probléma merülne fel az elvégzett munkával kapcsolatban.

A testület szerint a megbízás előtt érdemes ellenőrizni a kiválasztott vállalkozót az ingyenes elektronikus céginformációs rendszerben is. A testület felhívja figyelmet a munkavégzés folyamatos ellenőrzésére, a műszaki átvételre a teljes vételár kifizetése előtt, amelyet, mint hangsúlyozzák, csak abban az esetben tegyenek meg, ha erről nyugtát is kaptak a kivitelezőtől.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom