Gazdaság

Tovább drágulnak az európai lakások

Már egy budapesti garázs is milliókba kerül

Európában tovább nőnek a lakásárak, hazánkban az idei első negyedévben 11,5 százalékos volt a drágulás. Nemcsak a lakóingatlanok, a garázsok ára is megugrott az utóbbi években.

Az előző év azonos időszakához képest a legnagyobb lakásár-növekedés az idei első negyedévben 13,7 százalékkal Lettországban volt, ezt követte Szlovénia 13,4, Írország 12,3 és Portugália 12,2 százalékos áremelkedéssel – derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Magyarország 11,5 százalékos növekedéssel a sor elején található, a szomszédos országok közül csak Szlovákiában volt nagyobb áremelkedés. Az Eurostat az euróövezetben az idei év első negyedévében 4,5 százalékos lakásár-növekedésről számolt be, az uniós országokat nézve pedig 4,7 százalékosat mért.

A tavalyi év végéhez viszonyítva az idén év elején a legnagyobb, 7,5 százalékos áremelkedést Lettországban tapasztalták, míg Magyarországon és Szlovéniában 4,4, Portugáliában 3,7 százalékos drágulást mértek.

A Duna House Barométer országos lakásárindexe erre az időszakra 3,8 százalékos emelkedést mutatott hazánkban – tájékoztatta lapunkat az ingatlanközvetítő hálózat. Az Eurostat legfrissebb adataiból is látszik, hogy a régió ingatlanpiaca még mindig erős felfutási szakaszban van, s ebből Magyarország is kiveszi részét – fogalmazott Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Nemcsak a lakóingatlanok drágultak erőteljesen az utóbbi években, a garázsárak is növekedtek országszerte. A drágulás ma már ott tart, hogy vannak olyan garázsok, amelyek ára majdnem annyi, amennyi egy garzonlakásé volt 2013-ban – jelezte lapunknak az Ingatlan.com. Elemzése szerint a fővárosi garázsok átlagos ára jelenleg hárommillió, az egyedi garázsoké pedig 4,2 millió forint.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom