Gazdaság

Tovább bővül a kereslet a minőség iránt

Rendbe kell tenni a termékpályákat, hiszen ez a magyar mezőgazdaság sikerének záloga – mondta tegnap Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Példaként említette az almát: a rendezetlen termékpálya – azaz amíg a termék a kezdettől eljut a fogyasztóig – is közrejátszott abban, hogy a rekordmagas termésből eredő értékesítési és feldolgozási problémákat a nem hatékony működés okozta.

Kiemelte: az összehangolt termékpályák segítségével tovább lehet növelni a mezőgazdasági termelést Magyarországon, többletjövedelmet lehet biztosítani a vidéken élő családi gazdálkodóknak, és újabb munkahelyeket lehet létrehozni. Fazekas Sándor rámutatott, arra kell törekednünk, hogy az élelmiszereken egyértelműen fel legyen tüntetve azok GMO-mentessége, egészséges alapanyaga, valamint minősége. Így lehetnek jól megkülönböztethetők más országok termékeitől.

A miniszter az elmúlt négy mezőgazdasági évet értékelve elmondta: a vidék fontos hátteret jelentett és jelent a jövőben is Magyarországon. Az ágazat 2010-2014 között stabilizálódott és növekedési pályára állt, harminc százalékkal nőtt a kibocsátása, ami páratlan eredménynek számít. Sikerült előrelépni a feldolgozóiparban, és az agrárium növelte súlyát a magyar exportban. Az ágazatban foglalkoztatottak száma húsz százalékkal nőtt, jelenleg kétszázezer ember dolgozik a mezőgazdaságban, ami kiegészül az önfenntartó családi gazdaságok tagjaival és az őstermelők létszámával. A jövőben még többet kell termelnünk, mert folyamatosan bővül az agrártermékek piaca. A kormány mezőgazdasági és vidékfejlesztési céljainak megvalósítását alkotmányozási és törvényhozási folyamat előzte meg. Az alaptörvény garantálja az ország GMO-mentességét, s az új földtörvény jelenti a biztosítékot arra, hogy a magyar föld magyar földműves tulajdonában maradjon.