Gazdaság

Török áru törheti le a citrom magas árát

Dupla annyi pénzbe kerül a déligyümölcs kilója, mint egy évvel korábban

Egekbe szökött a citrom ára az elmúlt hetekben. A piacon 1200-1300 forintot kóstál kilója, az üzletláncokban 1500 forintot is elkérnek érte. Az ok a kisebb argentin termés. A gyümölcs kedvelői abban bízhatnak, hogy a heteken belül Magyarországra érkező török citrom letöri az árakat.

citrom 20160906
Argentínában rosszabb lett a termés, itthon drasztikus a drágulás (Fotó: Hegedüs Róbert)

A citrom kilója átlagosan 462 forintba került tavaly a budapesti nagybani piacon, jelenleg 950 forint körül lehet ott megvásárolni. A békásmegyeri piacon a napokban 1300 forintot kellett fizetni kilójáért, egy francia tulajdonú üzletlánc budapesti boltjában pedig ezerötszázat.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kereskedelmi ügyekkel foglalkozó alelnöke, Kálmán András a Magyar Hírlapnak elmondta: Argentínában kisebb lett a vártnál a termés, a kereslet azonban nem csökkent, ezért drágult a gyümölcs, ezzel kénytelen szembesülni a hazai fogyasztó is az üzletek polcain és a piacokon. Hozzáfűzte: ebben az időszakban főként argentin, esetleg dél-afrikai citrom kapható Magyarországon.

Ugyanakkor pár hét múlva már lesz Törökországból importált citrom is, amely alacsonyabb árfekvésű. Szeptember közepétől, végétől már a török citrom dominál, s márciusban is kapható még. A következő hetekben a bennragadt argentin citromkészletek is olcsóbbá válhatnak a török konkurencia miatt. Október végétől kapható már a Spanyolországból származó gyümölcs is, illetve Olaszországból is hoznak be citromot Magyarországra.

Egyébként tavaly a citrom kilónkénti átlagára ötszáz és kilencszáz forint között mozgott, tehát igen jelentős volt az ármozgás. Nem zárható ki, hogy az idén is hasonló hullámvasút lesz az árakban, akkor viszont jócskán olcsóbbá válhat a déligyümölcs kilója ősszel és télen. A KSH adatai szerint Magyarország citrombehozatala közel 25 százalékkal, csaknem 15 ezer tonnára emelkedett tavaly.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának idei tanulmánya szerint az EU citromtermése csaknem húsz százalékkal 1,3 millió tonnára mérséklődött a múlt évben. A fő ok: Spanyolországban 28 százalékkal, 784 ezer tonnára esett a termés. Olaszországban előreláthatóan két százalékkal, 420 ezer tonnára mérséklődik a citromtermés.

Egyébként az Európai Unió nettó citromimportőr, tavaly 397 ezer tonnát importált, szemben a 105 ezer tonna exporttal. A közösség legnagyobb beszállítója Argentína, Törökország, Brazília, Mexikó és a Dél-afrikai Köztársaság.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom