Gazdaság

Tőkeemelés: beperli az állam az FHB Bankot

Miután az FHB Bank kizárta az államot mint kisrészvényest a tőkeemelésből, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. bírósághoz fordult, azt kérve, hogy a jogellenes határozatokat helyezze hatályon kívül, és végrehajtásukat már most függessze fel.

A MNV emlékeztetett: az FHB december 28-án döntött az FHB alaptőkéjének felemeléséről új részvények kibocsátásával, legfeljebb 4,45 milliárd forint mértékben. Az állam nevében eljáró nemzeti vagyonkezelőnek a jelenlegi állapot szerint az FHB-ban 7,32 százalékos részesedése van. Részvényesként az állam az FHB közgyűlésén kezdeményezte, hogy a tőkeemelés során a már meglévő részvényeseket a tulajdonosi részesedésük arányában elsőbbségi jegyzési jog illesse meg. A közgyűlés ezt a javaslatot elutasította.

Az FHB 61,56 százalékban belföldi befektetőké. A legnagyobb, a részvények 24,2 százalékát birtokló tulajdonos a Vienna Capital Partners Holding Kft., amely a Népszabadságot kiadó Mediaworks céget birtokolja.

Nem a rendkívüli közgyűlés döntött arról, hogy a meglévő részvényesek nem élveznek elsőbbségi jogot a tőkeemelés során, így a mostani döntések hatályon kívül helyezése sem változtatna a helyzeten – válaszolta az FHB Bank az MNV közleményére.