Gazdaság
Több zöldséget kell fogyasztanunk
Nem kiváltó oka a daganatos betegségnek a füstölt termék a szakértő szerint
Szerinte a mértékletes húsfogyasztás ezeknél a készítményeknél az étkezésenkénti ötven-száz grammot jelenti, azonban nem mindennap. Emlékeztetett: ezeknek a fogyasztása tizennyolc százalékkal emeli a daganatos betegségek kialakulását a WHO jelentése szerint. Kiemelte: a füstölésről mint eljárásról már korábban is bebizonyították, hogy emeli az ilyen betegségek kockázatát.
Kérdésünkre a szakember hangsúlyozta: tagadhatatlan, hogy rengeteg idős ember fogyaszt napi rendszerességgel szalonnát és kolbászt, azonban ők esznek hozzá zöldséget, savanyúságot, pirospaprikát, hagymát. Ezek viszont jelentősen csökkentik a bélrendszeri daganatok kialakulását. Ez fontos a jelentés értékelésekor, mivel a mai, megváltozott étkezési szokások mellett állítja a daganatok kialakulásának magasabb kockázatát, mivel a fiatalabb generáció lényegesen kevesebb zöldséget fogyaszt, vagy teljesen elhagyja az ételek mellől. Tóth Gábor az ipari kolbászfélékkel kapcsolatban elmondta, biztonságos készítmények ugyan, azonban több adalékanyagot tartalmaznak, mint a háztáji termékek. Van bennük többek közt módosított keményítő, füstaroma, nitrit, s emellett gyorsérleléssel készülnek. A szakember hozzátette: a füstölt hús nem kiváltó oka a daganatnak, hanem számos más körülménnyel együtt hozzásegíthet a kialakulásához.
Adalékanyag-mentes a kistermelői kolbász
Rákkeltő hatása esetleg a füstölésnek mint tartósítási eljárásnak lehet, a kisüzemi kolbász azonban nem tartalmaz adalékanyagot – mondta lapunknak Knyihár Mihály kistermelő, békéscsabai kolbászkészítő. Terméke csak sertéshúst és szalonnát tartalmaz, emellett négy fűszert: sót, köményt, fokhagymát és paprikát. Knyihár szerint a WHO jelentése teljes mértékben megalapozatlan.