Gazdaság

Több segítség kellene egy olasz banknak

A vártnál nagyobb mentőcsomagra, 8,8 milliárd euróra lenne szüksége a Monte dei Paschi banknak, a harmadik legnagyobb olasz pénzintézetnek, hogy elkerülje a csődöt – közölte tegnap a távirati iroda.

A világ legrégebben működő pénzintézete tegnap megerősítette, hogy az Európai Központi Bank (EKB) immár közel kilencmilliárd euróra becsüli tőkehiányát. Ez az összeg jóval meghaladja a korábban emlegetett ötmilliárd eurót, amelyet még a múlt héten is a piacokról próbált összegyűjteni az olasz bank.

Az olasz kormány a múlt héten hagyta jóvá, hogy állami segítségnyújtásban részesülhet a Monte dei Paschi. A bankmentésre abból a húszmilliárd eurós alapból lehet meríteni, amelynek felhasználására december 21-én adta meg az engedélyt a római parlament két háza. A Reuters úgy tudja, hogy az olasz állam mintegy 6,5 milliárd euróval száll be a sienai székhelyű pénzintézetbe. A maradék 2,3 milliárd euró az intézményi befektetők tulajdonában lévő alárendelt kötvények részvényekre konvertálásából származna majd. Egyelőre annyit tudni, hogy az intézményi befektetők által birtokolt alárendelt kötvényeket névértékük hetvenöt százalékán, a kisbefektetőkét viszont névértékük száz százalékán váltják át részvényre. Ezzel a kormány nagyjából negyvenezer kisbefektető érdekét képviseli, szemben a nagyobb befektetőkkel. A piaci tőzsdefelügyelet meghatározatlan időre felfüggesztette a bank részvényeinek kereskedelmét a milánói tőzsdén, mivel a Monte dei Paschi 27,6 milliárd euró kétes követelésállománnyal küzd.