Gazdaság

Több mint 70 százalékkal nőttek a nettó bérek 2010 óta

Tavaly is átlagosan több mint egyhavi fizetéssel többet vihetett haza minden munkavállaló

Kimagasló mértékben, több mint 70 százalékkal emelkedtek a nettó bérek 2010 és 2018 között a családi adókedvezményt is figyelembe véve Magyarországon. 2017 után tavaly is átlagosan több mint egyhavi fizetéssel többet vihetett haza minden munkavállaló, ami a magyar családok anyagi helyzetét nagyban javítja. A bruttó és nettó bérek tavaly egyaránt 11 százalék felett, a reálbérek pedig 8,3 százalékkal emelkedtek, ezzel hat éve töretlenül nőnek a reálkeresetek hazánkban.

A tavaly év végén létrejött bérmegállapodásnak köszönhetően, ami többek között a minimálbér és a garantált bérminimum 8 százalékos emelését két évre meghatározza, a legkisebb bérek 2010-hez képest több mint a duplájára nőttek. A minimálbérekkel együtt a magasabb kategóriába tartozó bérek is folyamatosan növekednek. Nemzetgazdasági szinten 2018-ra a nettó keresetek reálértéke - a családi kedvezmények figyelembe vételével - átlagosan 47,5 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

A többgyermekes munkavállalók keresetének reálértéke az átlagosnál még nagyobb mértékben emelkedett, így a kétgyermekeseké közel 59%-kal, a háromgyermekeseké pedig mintegy 76,5%-kal nőtt 2010 és 2018 között. A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak, a versenyszféra növekvő munkaerő keresletének és a közszféra béremeléseinek köszönhetően csak az elmúlt két évben - nemzetgazdasági szinten - több mint 25 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek egyaránt.

A versenyszférában 2018-ban a keresetek átlagosan közel 11 százalékkal nőttek az előző évhez képest, ezen belül a fizikai dolgozók körében magasabb, 12,6 százalékos növekedés következett be, vagyis a piaci szférában is folytatódik a bérek kiemelkedő emelkedésének kedvező tendenciája.

A hatéves bérmegállapodás várakozásaink szerint tovább ösztönözheti a munkavállalási hajlandóságot és hatékonyan segítheti a magyar munkaerő megtartását is. A béremelkedés pedig a következő években is tovább folytatódhat, ami a belső fogyasztás növekedésén keresztül a magyar gazdaság növekedését is segítheti.

Már hat éve folyamatosan emelkednek a bérek Magyarországon

A magyar gazdaság jobban teljesít, ezt támasztja alá, hogy már hat éve folyamatosan emelkednek a bérek - mondta Bodó Sándor a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a legfrissebb kereseti adatokat kommentálva. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 360 000 forint volt, 10,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2018. január-decemberben a bruttó átlagkereset 329 900 forint, a nettó átlagkereset 219 400 forint volt, mindkettő egyaránt 11,3 százalékkal nőtt az előző évihez viszonyítva.

Az államtitkár hozzátette, a tavaly decemberben a kormány és a szociális partnerek által elfogadott bérmegállapodásnak köszönhetően a keresetek emelkedése idén is folytatódik majd.
A Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleménye szerint több mint 70 százalékkal emelkedtek a nettó bérek 2010 és 2018 között a családi adókedvezményt is figyelembe véve Magyarországon. A bruttó és nettó bérek tavaly egyaránt 11 százalék felett, a reálbérek pedig 8,3 százalékkal emelkedtek. 

Kiemelték, a 2018. végén létrejött bérmegállapodásnak köszönhetően, ami többek között a minimálbér és a garantált bérminimum 8 százalékos emelését két évre meghatározza, a legkisebb bérek 2010-hez képest több mint a duplájára nőttek. 

Nemzetgazdasági szinten 2018-ra a nettó keresetek reálértéke - a családi kedvezményeket is figyelembe véve - átlagosan 47,5 százalékkal nőtt 2010-hez képest. A többgyermekes munkavállalók keresetének reálértéke az átlagosnál még nagyobb mértékben emelkedett, így a kétgyermekeseké közel 59 százalékkal a háromgyermekeseké pedig mintegy 76,5 százalékkal nőtt 2010 és 2018 között.

A versenyszférában 2018-ban a keresetek átlagosan közel 11 százalékkal nőttek az előző évhez képest, ezen belül a fizikai dolgozók körében magasabb, 12,6 százalékos növekedés következett be - olvasható a PM közleményében.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom