Gazdaság

Több adózási könnyítés járna új házasoknak

Az első házasoknak járó kedvezmény a családi kedvezménnyel együtt igénybe vehető lenne – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A tárca szerint az esküvőt követő hónaptól érdemes az adóelőlegből érvényesíteni a havi ötezer forint összegű állami nászajándékot. Az igénybevételhez a munkáltatónak le kell adni egy adóelőleg-nyilatkozatot, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt a férj vagy a feleség veszi igénybe, vagy azt, hogy az összeget a házaspár megosztja.

Ha az Országgyűlés megszavazza az adócsomagot, akkor az új szabály már a 2014. december 31-ét követően megkötött frigyek esetében is alkalmazható. Így azok a házaspárok, akiknek tavaly gyermekük született, a 2015-ös adóbevallásukat egy egyszerű önellenőrzéssel módosíthatják.A nyomtatvány beérkezésétől számított harminc napon belül már meg is kapják az állami nászajándékot.

Az adóbevallások adatai szerint 2015-ben majd huszonkétezer ifjú házas vette igénybe a havi ötezer forintos kedvezményt, amellyel összességében ötszázmillió forintot spóroltak.A Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartása szerint tavaly negyvenhatezer házasságot kötöttek, vagyis a tavaly kötött frigyek kevesebb mint felében vették csak igénybe a kedvezményt. A jelenlegi szabályozás szerint az állami nászajándék huszonnégy hónapig, de legfeljebb addig jár, ameddig szülővé nem válik a házaspár, vagyis a családi kedvezményre való jogosultság megnyíltáig.

Az adócsomag elfogadásával a kedvezmény a boldogító igen kimondását követő hónaptól huszonnégy hónapig érvényesíthető, még akkor is, ha az esküvőt követően a feleség egyben kismamává is válik. Az adókedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.