Gazdaság

Több a feketemunkás a földeken

A foglalkoztatottság bővülése is növeli a nem bejelentett munkavállalók arányát a mezőgazdaságban

Az elmúlt években folyamatosan bővült a foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságban is, azonban a dolgozók nagy része idénymunkásként tevékenykedik, ami a feketemunka melegágya. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan ellenőriz a földeken, fóliasátrakban, kertészetekben.

A mezőgazdaságban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban már 193 ezren dolgoztak, s a munkások száma folyamatosan bővül. Az ágazatban – az idénymunkajelleg miatt – leginkább szaktudást nem igénylő fizikai munkák ellátására van szükség. Az adatok szerint a foglalkoztatottság bővülésével párhuzamosan a be nem jelentett munkások száma is nő. A feketemunka jellege miatt az illegálisan dolgoztatott munkások pontos száma nem ismert.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lapunkat arról tájékoztatta, hogy a szezonális jellegből adódóan jellemzően nyáron és ősszel indítanak több ellenőrzést, sok esetben közös akció elrendelésére kerül sor a munkavégzés helyén, például szántóföldön, gyümölcsösben, szőlőültetvényen, a vámszakmai terület, a munkaügyi hatóságok, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közreműködésével.

A NAV tájékoztatása szerint a mezőgazdasági tevékenységet végző adózóknál 2014. január 1. és 2014. november 28. között lezárt ellenőrzések száma 18 ezer darab volt, amiből 15,5 ezer egyes adókötelezettségek teljesítésére irányult, míg 2540 esetben vált szükségessé utólagos ellenőrzés elrendelése. A társadalombiztosítási kötelezettségek teljesítésére 1811 ellenőrzés elrendelésére került sor, amiből 793 volt célellenőrzés. A mezőgazdasági tevékenységet végző adózóknál elvégzett összes ellenőrzésből 138 esetben állapította meg az ellenőrzés „be nem jelentett alkalmazott” foglalkoztatását, és a vizsgálatokhoz kapcsolódóan 12,4 millió forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg.

Az adóhivatal tapasztalatai szerint az agráriumban a regisztrált gazdasági társaságok mellett jelen vannak foglalkoztatóként az egyéni vállalkozók, őstermelők, jelentős a mezőgazdasági tevékenységet folytató családi háztartások száma, amelyek munkaerő-szükségletét a biztosítási kötelezettséggel foglalkoztatottak mellett gyakran a szívességi munkavégzés és az egyszerűsített foglalkoztatás adja. Az ágazatban elsősorban az egyszerűsített foglalkoztatási forma jellemző.

Kérdeztük a NAV-ot, hogy szerintük milyen módszerekkel lehetne csökkenteni a feketén foglalkoztatottak számát. Közlésük szerint a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése keretében már sor került a foglalkoztatással járó kötelezettségek egyszerűsítésére. Az alkalomszerű munkavégzés telefonon is teljesíthető bejelentési kötelezettséggel már létrejön, a munkáltatással járó fizetési kötelezettség pedig egyösszegű közteherrel leróható. Hatékony eszköz a megelőzési célból is végzett, a társhatóságokkal, a vám- és pénzügyőri szakterülettel közösen szervezett ellenőrzés.


Figyelik a tilosban dohányzókat
A közterületen tiltott helyen dohányzók ellen indítottak az idén legtöbbször eljárást a népegészségügyi szakigazgatási szervek. A munkahelyek, vendéglátóhelyek szinte maradéktalanul betartják a nem dohányzók védelméről szóló törvény előírásait – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel. A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon találkoznak a legtöbbször tilosban dohányzókkal a hatóságok, az összes bírság háromnegyedét ilyen esetek miatt, magánszemélyekre szabták ki. Összesen 27 ezer esetben szankcionáltak, a bírság meghaladta a 3,3 millió forintot.