Gazdaság

Tízszázalékos áremelés jöhet a baromfihúspiacon

Csorbai Attila: A sertésfertőzések miatt nagy mennyiségű disznóhús tűnhet el, amelyet leginkább szárnyasokéval pótolnak

Áremelkedés várható a baromfiágazatban Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója szerint, aki ezt körülbelül tíz százalékban állapította meg. Lapunknak arról is beszélt, a baromfiágazat az agráriumnak egy olyan szektora, ahol még mindig a magyar tőke a domináns.

Az emelkedő takarmányárak, valamint a élőmunkabér-költségek jelentős növekedése hamarosan rákényszeríti a baromfiágazatot arra, hogy árat emeljen – nyilatkozta lapunknak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója.

Véleménye szerint átlagosan tíz százalék körüli áremelés lenne a reális és indokolt a teljes baromfitermékkörben ahhoz, hogy a költségek növekedését kompenzálja az ágazat. Elmondta, sajnos nem a költségek határozzák meg jellemzően az árakat, hanem a kereslet és a kínálat viszonya.

Az igazgató szerint az áremelkedés azért fog bekövetkezni, mert Európa-szerte emelkedtek a takarmányárak, ezért a külföldi konkurencia sem fogja tudni olcsóbban előállítani a termékeit. Ezenkívül az a tény is elő fogja segíteni az áremelkedést, hogy a sertéspestis következményeképpen nagy mennyiségű sertéshús fog kiesni a piacról, amit véleménye szerint leginkább baromfival fognak pótolni – fűzte hozzá.   

A hazai baromfiágazat tulajdoni eloszlásával kapcsolatban Csorbai Attila elmondta, hogy nemrégiben a volt Tranzit cégcsoportot az LDC nevű francia cégcsoport 51 százalékban megvásárolta, így kisebbségben maradt a hazai tulajdonrésze. Hozzátette, korábban elmondható volt, hogy a hazai baromfiágazat nagyjából 90-95 százalékban magyar tulajdonban, illetve felügyelet és kontroll alatt van. Ezek a számok némiképpen módosultak, de még mindig elmondható, hogy az agráriumnak egy olyan szektora, ahol még mindig a magyar tőke a domináns, amelyben jelenleg nyolcvan százalék körülire becsüli a magyar tulajdon részarányát.

Az igazgató úgy véli, a magyar tulajdon értéket képvisel a külföldi befektetőkkel szemben, akik sok esetben csak egyfajta tőkemegtérülést szeretnének elérni. De az sem minden esetben igaz – folytatta –, hogy a külföldi tőke hátrányokkal jár, hiszen sokszor generál olyan fejlesztéseket, beruházásokat, amelyekben a Magyarországon előállított termékek versenyképessége növekszik, ami nyilvánvalóan pozitív gazdasági hozadékkal jár.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom