Gazdaság

Tizenhárom Tesco áruházra kerül lakat

Több százan kerülhetnek utcára

Február elejétől tizenhárom veszteséges üzletét építi le a magyarországi Tesco áruházlánc. Az év további részében újabb bezárásokat tervez hazánkban a multinacionális kereskedelmi vállalat – értesült az mno.hu.

A magyarországi működés „racionalizálása” a cégcsoport globális reorganizáció része. A legnagyobb brit lánc 43 üzletét zárja be az Egyesült Királyságban. A Tesco részvényei a hírre 15 százalékot erősödtek. Volt honnan, hiszen 2014-ben az árfolyam megfeleződött.

Februárban elkezdődik hazánkban a Tesco üzletek bezárási hulláma, rövid időn belül tizenhárom olyan, főként vidéki áruházra kerülhet lakat, amelyek működtetése eddig veszteséget hozott a brit anyavállalatú multicégnek.

A magyarországi Tesco belső köreiből kiszivárgott információk szerint nem ez lesz az egyetlen drasztikus lépése az idehaza legnagyobb kereskedelmi foglalkoztatóként jegyzett óriásvállalatnak, ugyanis az eredmények függvényében további bezárásokat terveznek még idén.

A lap úgy tudja, mindezt a Tesco Global Áruházak Zrt. vezetői tegnapelőtt közölték a hazánkban 222 egységet működtető lánc régiós vezetőivel. A bezárásra ítélt üzletek jellemzően bérleményben működnek, így a cégnek nem kell a költségcsökkentő lépéssel addig várnia, amíg új vevő akad.

A főként kisebb méretű, lakóházak közelében nyitott boltok azért is lehetnek veszteségesek, mert az adott településen már működik nagyobb Tesco hipermarket, s a helyi vásárlóerő nem elég erős ahhoz, hogy eltartson több áruházat a környéken.

Hétfőre tárgyalásra hívták a Tesco munkavállalóit képviselő szakszervezetek vezetőit, ahol várhatóan elhangzik a létszámleépítésekről szóló bejelentés, ám előtte az érintett egységek dolgozóit is tájékoztatják a döntésről. Számítások szerint a 13 áruház megszüntetésével akár az ezret is megközelítheti azon munkavállalók száma, akiknek a takarékoskodási intézkedéssel bizonytalanná válik a megélhetése.

forrás: mno.hu, bbc.co.uk