Gazdaság

Tiszta kép kell a brüsszeli pénzekről

Csepreghy Nándor szerint a fő cél továbbra is az, hogy az uniós forrásokból megkezdett építkezések a határidőre elkészüljenek

Egy kormányhatározat alapján november közepéig teljes körűen át kell világítani az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló, a 2007–2013-as pénzügyi időszakban indított, a kormány által támogatott nagyprojekteket. Ezzel kapcsolatban a Magyar Hírlap megkereste a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárát, Csepreghy Nándort, akit többek között az átvilágítás szükségességéről és a folyamatokról kérdeztük.

beruházások 20141024
Az átvilágítások leginkább az út- és a vasútépítéseket érintik (Fotó: Kövesdi Andrea)

A határozatban megfogalmazott átvilágítási feladat célja a szakaszolással érintett teljes projektállomány megismerése. Jelenleg nyolc, mintegy 319 milliárd forintnyi 2013-ban benyújtott nagyprojekt bizottsági értékelése van folyamatban – ismertette az adatokat Csepreghy Nándor. Négynél a tavaly őszi beadás után merült fel a szakaszolás lehetősége, ezért a támogatási kérelmeket visszavonták, és az átdolgozás után még az idén ismételten benyújtják. Ezek értéke 291 milliárd forint – mondta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a fentieken túl a korábban kiküldött nagyprojektek közül tíz esetben, 181 milliárd forintnyi értékben jelzett a bizottsági értékelés olyan hiányosságokat, amelyek miatt a projektek visszavonására és átdolgozást követő ismételt benyújtására kerül sor még az idén.

„A teljes projektállományról tehát a határozat szerinti időpontra kapunk információt, az irányító hatóságoktól kapott előzetes tájékoztatások alapján azonban tizenegy beruházásról ismert, hogy egy-egy nagyprojekt részét képezi, és szakaszolásra kerülhet. Ezekben a pályázatokban szereplő tételek összköltsége 810,37 milliárd forint” – közölte a politikus. A kérdésre, hogy mely beruházások szakaszolásáról született már döntés, a politikus az alábbiakat emelte ki: az út- és vasútépítéseknél ilyen például a Zalalövőt elkerülő szakasz, a Lepsény és Balatonszentgyörgy közötti vasúti vonalrész rekonstrukciója. Idetartozik még a Budapest Kelenföld–Székesfehérvár vasútvonal felújítása, a Székesfehérvár vasúti csomópont átépítése, és a Szent István utcai közúti felüljáró építése Érden. Folyamatban van a 8-as számú főút Székesfehérvár nyugati elkerülő III. szakasz építése, valamint az M4-es sztráda Abony és Fegyvernek között épülő szakaszán új Tisza-híd is létesül.

A határidővel kapcsolatban kiemelte: a 2007–2013-as időszak zárására vonatkozó uniós útmutató értelmében 2015. június 30-ig kell megküldenünk az Európai Bizottság számára a szakaszolt nagyprojektek listáját. Ennek érdekében az összes nagyprojekt szakaszolásáról szóló kormányzati döntésnek meg kell születnie 2015 első fél évében. A helyettes államtitkár lapunknak azt is kiemelte, hogy az átvilágítás azért is fontos, mert a szakaszolás biztosítja, hogy Magyarország sikeresen zárja a jelenlegi programozási időszakot. Az érintett projektek befejezése mellett újak kezdődhetnek szakaszoltként, ami elősegíti a források teljesebb körű felhasználását. A fő cél azonban továbbra is a megkezdett beruházások határidőre történő befejezése.


A szakaszolt beruházások lényege

Ezek olyan fizikai és pénzügyi szempontból két szakaszra osztható beruházások, amelyek első szakaszai a 2007–2013-as európai uniós pénzügyi időszak forrásaiból valósulnak meg, míg a második szakaszok finanszírozása és megvalósítása már a következő, 2014–2020-as időszak szabályai szerint történik.