Gazdaság

Termelési rekordot ért el Paks

Az erőmű egyik blokkja tavaly százszázalékos kihasználtsággal üzemelt

Termelési rekordot ért el tavaly a paksi atomerőmű. A legalább 2036-ig meghosszabbított működéssel üzemelő létesítmény nemzetközileg kimagasló, 91,4 százalékos kihasználtsággal működik.

paks
Hamvas István, Csiba Péter és Kovács Antal kommunikációs vezető (Fotó: Nagy Balázs)

Rekorddal zárta 2016-ot a paksi atomerőmű: tavaly 16 053,9 gigawattóra energiát termelt. Ez az éves hazai villamosenergia-termelés 51,3, a fogyasztásnak pedig 36,5 százalékát jelentette – ismertette tegnap Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. A nukleáris létesítmény tavalyi értékesítési árbevétele 174,75 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye pedig 18,27 milliárd forint. Hamvas István leszögezte, hogy az erőmű teljes biztonsággal üzemel: tavaly mindössze 17 jelentésköteles esemény történt, ezekből viszont egyik sem érte el a nemzetközi skála egyes szintjét. A vezérigazgató egy globálisan is kimagasló adatot ismertetett: a reaktor 3-as blokkja tavaly százszázalékos teljesítmény-kihasználtsági mutatóval üzemelt, azaz egész évben hibamentesen, kiesés nélkül működött. Ezzel a teljes létesítmény kihasználtsága közel 91,4 százalékos volt.

Csiba Péter, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az erőmű 2015 végén átállt a 15 hónapos működési ciklusra, amellyel sikerült elérni a kollektív dózis mértékének, a kiégett fűtőelemek számának és a radioaktív hulladék mennyiségének csökkentését. Összességében a csaknem egymilliárdos beruházás évente 3,2 milliárd forintos megtakarítást jelent, hasonlóan a teljesítménynöveléshez, ami szintén a beruházási érték háromszorosát hozza minden évben – jelentette ki. Emlékeztetett: az Országos Atomenergia Hivatal tavaly év végen engedélyezte a 3. blokk üzemidő-hosszabbítását is. Így az erőmű legalább 2036-ig részt vesz a hazai energiaellátásban, a 4. blokkra az engedélyt pedig még idén megkaphatják. A vezérigazgató megjegyezte, hogy az elmúlt évek leghidegebb telén sem okozott gondot az ország villamosenergia-ellátása, amely főként a nukleáris létesítmény érdeme. Mint fogalmazott: a paksi atomerőmű a magyar ellátásbiztonság letéteményese az áramellátás terén.