Gazdaság

TeSzedd! akció szeptemberben

Már hetedszer gyűjtenek szemetet önkéntesek

Immár hetedszer TeSzedd! Ebben az esztendőben szeptember közepén három napig lehet megtisztítani a szeméttől Magyarországot. Veszélyes hulladékot azonban tilos gyűjteni.

Hazánk a TeSzedd!2017 – önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióval csatlakozik a nemzetközi takarítási világnaphoz. A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkára tegnap elmondta, a cél az idén is a tisztább és egészségesebb környezet kialakítása az illegálisan közterületekre helyezett szemétkupacok eltüntetésével. V. Németh Zsolt hozzátette, erősíteni kívánják a környezettudatos gondolkodásmódot és népszerűsíteni akarják az önkéntességet, amelynek egyben jelentős közösségépítő szerepe is van. A TeSzedd! akciót – amelynek főszervezője ebben az évben is az agrártárca – idén szeptember 15–16–17-én tartják. A már hetedik alkalommal megrendezendő önkéntes szemétszedési akcióra jelentkezők már tegnap is regisztrálhattak a Teszedd.hu weblapon.

A honlapon közölt információk szerint ha középiskolások vesznek részt a TeSzedd mozgalomban, ők a számukra kötelezően előírt ötven óra közösségi szolgálat egy részét teljesíthetik.

Koordinátorokra is szükség van, azoknak érdemes jelentkezni erre a munkakörre, akik legalább tíz főt képesek mozgósítani. Létre lehet hozni nyílt és zárt találkozási pontot is. A nyílt találkozási ponthoz bárki csatlakozhat, a zárthoz pedig csak azok, akiket a kooordinátor csatlakoztat. A koordinátor döntheti el, hogy mikor és hol szedik a szemetet, és azt is, hogy hány önkéntes dolgozhat ott, valamint szétosztja a hulladékgyűjtéshez szükséges felszereléseket.

A TeSzedd! keretében nem szabad gyűjteni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autóakkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket vagy például nagyméretű autóalkatrészeket sem. Ugyanez vonatkozik a zöldhulladékra is! Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan felvehető és zsákba tehető, és abban elszállítható.

Tavaly a TeSzedd! mozgalomban százkilencvenezer önkéntes vállalta lakókörnyezetének megtisztítását, írta a távirati iroda. Akkor 2240 helyszínen mintegy 2900 tonna szemetet gyűjtöttek össze, ami mintegy négyszerese az öt évvel ezelőtti mennyiségnek.


Források a környezettudatosságra

Magyarországon évente 3,7 millió tonna lakossági kommunális hulladék keletkezik, harmadának anyagát hasznosítják, komposztálják, ötszázezer tonna az energetikai hasznosítás. A Földművelésügyi Minisztérium elsősorban a hulladék keletkezését akadályozná meg. Fontos szempont a hulladék anyagának újrahasznosítása is, ahogyan az energetikai hasznosítás is, csak az ezután is fennmaradó hulladék kerül a tárolókba. A tárca a minap írt ki kétszázmillió forintos pályázatot a környezettudatos gondolkodás erősítésére, a legkisebb igényelhető összeg ötszázezer forint. A pályázatokat augusztus 28-tól lehet benyújtani. A támogatott elképzeléseket jövő áprilisig kell megvalósítani. (GyV)