Gazdaság

Tarolnak az ipari parkok

A dinamikusan bővülő piac további fejlődését a munkaerő-probléma és az építési költségek emelkedése mellett a megfelelő területek hiánya is gátolja

Kevés bérbe adható terület maradt, akkora az igény a hazai ipari és logisztikai ingatlanokra. A rekordmértékű keresletet azonban szakemberek szerint a fejlesztési területek és a munkaerő hiánya, valamint az építési költségek emelkedése miatt egyhamar nem tudják kielégíteni.

IPARI-PARK
Szinte alig maradt bérbe vehető terület, emiatt is emelkednek a bérleti díjak (Fotó: Varga Imre)

Szinte alig maradt bérbe adható ipari és logisztikai ingatlan Magyarországon, miután tavaly a bérbe adott bruttó ipari ingatlanterület az előző évihez képest 44 százalékkal, abszolút piaci rekordnak számító 617 ezer négyzetméterrel nőtt – tájékoztatta lapunkat a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége. A közlemény szerint tavaly 117 ezer négyzetméternyi új ipari ingatlant adtak át hazánkban, ami 55 százalékos emelkedést jelent az előző évihez képest. Jelenleg mintegy 115 ezer négyzetméternyi, már bérlőre talált, személyre szabott fejlesztés épül, amelyek már meg sem jelennek a piacon, ám ötezer négyzetméternél nagyobb bérlői igényt már így sem tudnak kielégíteni. Szinte alig maradt bérbe vehető terület, az ipari ingatlanok piacán soha nem volt ennyire alacsony, négyszázalékos az üresedési ráta, mint a tavalyi év végén. Az utóbbi időben emelkedni kezdtek a bérleti díjak is: az új építésű parkokban átlagosan 4,25 euró, míg a már meglévőknél 3,6-4 euró között van egy négyzetméter, amely a túlkereslet miatt növekedhet. Tavaly soha nem látott méretű, a százezer négyzetmétert megközelítő bérleti tranzakciók voltak a piacon – olvasható az összeállításban.

A közlemény idézte Würsching Pétert, a Jones Lang LaSalle Kft. bérbeadási vezetőjét, aki szerint elérhető fejlesztési területből is kevés van, nincsenek jó elhelyezkedésű telkek, vagy azokhoz csak nagyon drágán lehet hozzájutni. A mezőgazdasági művelésből kivett területeken ugyanis a kisbirtokosi szerkezet miatt olykor negyven-ötven tulajdonost kellene kivásárolni egy-egy fejlesztési terület létrehozásához, ami idő- és költségigényes. A szakember kifejtette, hogy a dinamikusan bővülő piacon a további fejlesztéseket a megfelelő területek hiánya mellett a munkaerőhiány és az építési költségek emelkedése is gátolja. Miközben az építési költségek harminc százalékkal nőttek, a bérleti díjak tízszázalékos emelkedése ennél viszont lényegesen alacsonyabb, míg ezen kívül az adóemelések és új adónemek miatt drágultak az üzemeltetés költségei is.