Gazdaság

Tanulandók a vállalkozói ismeretek

A lakosság pénzügyi tudatosságát segítő nemzeti stratégia hamarosan a kormány elé kerül – közölte a helyettes államtitkár

Tanulható és tanulandó a pénzügyi tudatosság, ezért a nemzetgazdasági tárca alapvető pénzügyi fogalmakat és vállalkozói kompetenciát fejlesztő tananyagot készít és bővít – hangzott el tegnap a Pénz7 rendezvénysorozat tegnapi megnyitóján.

Hamarosan a lakosság pénzügyi tudatosságát segítő nemzeti stratégia kerül a kormány elé. A nyár előtt megszülető program célja, hogy segítségével minél szélesebb kör elsajátíthassa azt az alapvető tudást, amellyel tájékozódhat a pénzügyi szolgáltatások és termékek világában – közölte tegnap Balogh László a Pénz7 rendezvénysorozat megnyitóján. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint bár a magyarok pénzügyi ismeretei nem maradnak el a nemzetközi átlagtól, a pénz kezelésében és ezzel kapcsolatos döntéseik meghozatalában még bőven akadnak hiányosságok. A Pénz7 rendezvényeiről szólva kijelentette, ezzel azt szeretnék elérni, hogy az általános és középiskolások alapvető vállalkozói ismeretre tegyenek szert, amelyek később segíthetik őket abban, hogy egyre többen válhassanak vállalkozóvá – hangzott el a rendezvénysorozat budapesti megnyitóján.

A pénzügyi tudatosság tanulható, sőt tanulandó, állítják szakemberek, ezért a NGM a Nemzeti alaptanterv lehetőségeit kihasználva alapvető pénzügyi fogalmakat és vállalkozói kompetenciát fejlesztő tananyagot készít és bővít annak érdekében, hogy a diákok körében erősödjék a tudatos pénzügyi magatartás – tájékoztatott Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkára. Hozzátette: arra szeretnék felhívni a diákok figyelmét, hogy a pénzügyi és vállalkozóvá válási ismereteket nem lehet elég korán elsajátítani.

A Pénz7 eseménysorozat továbbfejlesztett programjai iránt óriási az érdeklődés. Országszerte több mint 1100 iskola jelentkezett, amelynek tizenegyezer tanóráján több mint 160 ezer, azaz a tavalyinál ötven százalékkal több diák vesz részt idén – ismertette a részleteket Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

Magyarország 2015-ben csatlakozott először European Money Week mintegy harminc országban egyszerre futó kezdeményezéséhez. A Pénz7 program idén a Global Money Week programsorozatokhoz is kapcsolódik – számolt be Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke. Mint mondta, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány élményszerű, interaktív tananyagok elkészítésével járul hozzá az ismeretszerzéshez.