Gazdaság

Szőke Mátyás az év borásza

Az idei győztes az elsők között alapított magánpincészetet a Mátrai borvidéken 1990-ben, mára pedig hatvan hektáron évente mintegy ötszázezer palack bort termel

A külföldi elismerés után most itthon is beérett a borászatunk munkája – mondta lapunknak az év bortermelője, Szőke Mátyás. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím idei eredményhirdetésén a díj huszonhét éves történetében először ünnepeltek nyertest a Mátrai borvidékről.

Szőke Mátyás 20171207
Szőke Mátyás: Az illatos borokban Mátraalja hozza a legszebbet (Fotó: Ficsor Márton)

– Váratlanul érte ez a siker, vagy titkon azért számított rá?

– Mindig váratlanul éri az embert, nem számítottam rá. Már az is nagy eredmény, ha az ember a jelöltek között lehet, hiszen erről a fogyasztók szavaznak. Nem készültem fel rá, hogy nyerek.

– Minek tulajdonítja ezt az elismerést?

– Ennyi év után beérett a Szőke- pincészet munkája, igaz, külföldön már korábban is nagy ismertségre tettünk szert. A mátraaljai borvidék sajnos a hátsó sorban kullog a népszerűségben. Ha több borásza lenne a térségnek, az nagyot lendítene ezen. Villány például sokkal kisebb, mégis jobban cseng a neve, mert sokan vannak és jó a marketingjük. Eger is lényegesen jobb helyzetben van nálunk, mivel sok a látnivaló a környéken. Gyöngyösön nincs jóformán semmi, ami vonzaná az embereket.

– Borászati szempontból nagyon jó adottságai vannak a mátraaljai vidéknek. Milyen borok termelésére alkalmas leginkább a hely?

– A fehérborok termelésére főként. Az illatos borokban Mátraalja hozza a legszebbet, ezt elismeri mindenki a huszonkét borvidék közül, de szerintem ugyanez az illat és bársonyosság az itteni vörösborokba is átültethető. Manapság már nem a túl tanninos vörösborokat keresik az emberek, hanem a bársonyos, krémes borokat, amelyek élvezetet adnak.

– A mostani díjátadóra is éppen egy vörösbort hozott bemutatni, ami nem jellemző a borvidékre. Mi ennek a bornak a különlegessége?

– Ez egy merlot, amelyet amerlot-nak neveztem el. Nem véletlenül van az a betű előtte. Én Bordeaux-ban szerettem bele a merlot-ba, azóta már nekünk is elég jók a pozícióink a merlot-val a külföldi piacon. Általában négy-öt évig tart az érlelésük ezeknek a boroknak, mire piacra kerülnek.

– Ön melyik borára a leg- büszkébb?

– Mindegyikre a maga nemében. Mi nem nagyon készítünk cuvee-t, csak akkor, ha egy kereskedő kifejezetten azt kéri. Én szeretem a fajtatiszta borokat. Ha veszünk például egy chardonnay-t, akkor azt felesleges egy szürkebaráttal vagy egy királyleánykával összeházasítani, mikor így, magában hozza a legszebbet.

– Milyen piacokon értékesíti a borait belföldön és külföldön?

– Belföldön van Pesten két kereskedőnk, a Bortársaság, a Corvinum. Vidéken Szegedre, Debrecenbe és Győrbe szállítunk, külföldre pedig Svédországba, Svájcba és Kaliforniába.

– Mik a jövőbeli tervei? Mit szeretne elérni szakmailag?

– Egyre jobb bort kell készíteni. A kaliforniai piacon 2001 óta vagyunk jelen, ott nem lehet lazítani, ha megcsúszik az ember azzal, hogy egy évben nem tudja a megfelelő minőséget hozni, az végzetes lehet.

– Mi a helyzet az utánpótlással?

– A fiam is borász, sőt most már az unokám is tavaly végzett borászként, úgyhogy terveim között szerepel a fiatalságnak átadni az üzemet, ezzel együtt ott lenni mögöttük, hogy ugyanezt a szintet tudják továbbvinni.