Gazdaság

Szijjártó Péter: A V4 Európa növekedési motorjává vált

A külügyminiszter szerint a térség sikerét jól mutatja, hogy Ausztrália figyelme is a visegrádi országokra irányul

Komoly versenyelőnyt jelent a visegrádi csoportnak az együttműködés Ausztráliával - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Ausztrália külgazdasági miniszteri találkozójáról tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter kiemelte: a V4 mára Európa növekedési motorjává vált, az európai gazdaság tengelye is egyre inkább Közép-Európa irányába tolódott el, a V4 erejét mutatja az is, hogy Ausztrália figyelme most Közép-Európára terelődik.
Hangsúlyozta: a visegrádi csoport támogatja az Ausztrália és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások mielőbbi megkezdését, támogatja a bolgár soros EU-elnökséget, hogy már február végén döntés szülessen, és még tavasszal meginduljanak a tárgyalások. A tárgyalásokon a V4 számára különösen fontos lesz az autóipar és a mezőgazdaság kérdésköre - tette hozzá.
A tárcavezető kifejtette: a V4 mindig "a józan ész politikáját" képviselte a biztonságpolitikában és a gazdaságpolitikában, ezért ma már azt látni, hogy nem csak európai országok és európai gazdasági szereplők érdeklődnek irántuk, hanem globális érdeklődés tapasztalható Közép-Európa iránt. A V4 mindig képes volt erős kapcsolatot felépíteni az Európán kívüli országokkal - fűzte hozzá.
Mint mondta, nagy jelentősége van a mostani találkozónak, hiszen Ausztrália komoly gazdasági szereplő, amely az elmúlt 25 évben folyamatos növekedést tudott felmutatni. Az EU és a világ gazdaságai nagy változás előtt állnak, így Közép-Európa is, mert a termelésről a digitalizáció felé tolódik a hangsúly, egyre fontosabbá válik a munkahelyek hozzáadott értéke - magyarázta.
Szijjártó Péter úgy látja, a V4 országai "sosem szaladtak el a verseny elől". Komoly versenyelőnyt jelent számukra az együttműködés Ausztráliával, ahol rendkívül fontos az innováció és a kutatás-fejlesztés. Az innováció, az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén szorosabbra fűzik az együttműködést Ausztráliával - közölte.
Megjegyezte: lengyel és cseh kollégája első külföldi útja volt ez a találkozó, és ez volt az első alkalom, hogy a V4 miniszteri szinten tanácskozott Ausztráliával. Nem az utolsó alkalom a mai: februárban külügyminiszteri szinten tárgyalnak a visegrádi országok Ausztráliával - tette hozzá.
Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelmi, turisztikai és befektetési minisztere a kereskedelem és a befektetések bővítését, valamint a gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazta Európával és azon belül a visegrádi országokkal. 
Hangsúlyozta, hogy Ausztráliában jelentős lélekszámú közép-európai diaszpóra él és a régió államaihoz hasonlóan alacsony a munkanélküliség. A miniszter a kapcsolatok erősítését az EU és Ausztrália közötti megkötendő szabadkereskedelmi megoldástól várja. Hozzátette: Ausztrália a világ egyik leggyorsabban és 25 éve folyamatosan fejlődő térségeként a kutatás és az innováció területén is szeretne együttműködni a visegrádi országokkal.
Jadwiga Emilewicz lengyel vállalkozásokért és technológiáért felelős miniszter kijelentette: a visegrádi együttműködés reneszánszát éli, tagállamai gazdaságilag fordulathoz érkeztek. Lengyelország számára Ausztrália gazdasági jelentősége jóval a méretén felüli, a kapcsolatok további erősítéséhez a kereskedelem akadályait kell lebontani - tette hozzá.  
Az erősödő kutatási és fejlesztési kapcsolatokról szólva a lengyel tárcavezető az együttműködések folytatását szorgalmazta, emellett sürgette a kulturális összeköttetések erősítését. 
A miniszteri találkozó témái közül kitért a bevándorláspolitikára is: ezen a téren - mint fogalmazott - Ausztrália jelentős tapasztalatokkal rendelkezik és fel tudja mérni, hogy munkaerőpiaca kiket képes befogadni. A visegrádi országok álláspontja ebben a kérdésben egységes, és ezt Brüsszelben is hangsúlyosan kívánják képviselni - közölte. 
Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter szerint a mostani találkozó olyan párbeszédet indított el, amelynek biztosan lesz folytatása, már csak a szabadkereskedelmi megállapodás miatt is, amelynek megkötését a V4 elkötelezetten támogatja. A szlovák tárcavezető sikeres tárgyalásokra számít az egyezményt illetően, de felhívta a figyelmet, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nem lehet gyors eredményekre számítani.
Úgy vélte, a mai találkozó is megerősítette, hogy a V4-nek van jövője, és nagymértékben hozzájárul az EU fejlődéséhez.
Tomás Hüner cseh ipari és kereskedelmi miniszter arról beszélt, hogy a tanácskozás bizonyítja a visegrádi országok elkötelezettségét a szoros együttműködés mellett. Mint mondta, országa példaként tekint az ausztrál gazdaságra, amellyel mindenképpen érdemes jó kapcsolatokat kiépíteni.

Varga Mihály: Ausztrália fontos partnere Magyarországnak

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleménye szerint a tárcavezető pénteken hivatalában fogadta az ausztrál minisztert.
 A megbeszélésen a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat ismertetve Varga Mihály elmondta: a jelentős földrajzi távolság ellenére Ausztrália fontos gazdasági partnere Magyarországnak, a kétoldalú áruforgalom a tavalyi év első 10 hónapjában megközelítette a 400 millió dollárt, ami 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az Ausztráliából Magyarországra érkező tőkebefektetések összege meghaladja a 22 millió dollárt - tette hozzá a miniszter. A találkozón ismertette a magyarországi befektetési lehetőségeket is, kiemelve az Európai Unióban (EU) legalacsonyabb, egyszámjegyű társasági adót, a csökkenő munkáltatói járulékokat, az uniós átlag feletti gazdasági növekedést. Emellett rámutatott arra, hogy a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően Magyarországon jelentős béremelkedés valósult meg, kedvező hatást gyakorolva a fogyasztásra. 
Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok bővítésében az egészségügy, a biotechnológia, valamint a járműipar és elektronika területén működő innovatív magyar cégek mellett fontos szerep juthat az Ausztráliában élő magyar diaszpórának is, amely az ausztrál társadalom megbecsült és fontos része.
A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy az orvosi technológia és a gyógyszeripar területén működő nemzetközileg elismert magyar cégeknek jó lehetőségeket kínál az ausztrál piac, amit jól mutat a sikeres magyar részvétel Ausztrália egyik legnagyobb egészségipari szakkiállításán - olvasható a minisztérium közleményében.