Gazdaság

Szijjártó: Közép-Európa és Kína együttműködése az egész EU érdeke

Magyarország 2018-ig megduplázná a a régió és Kína közötti kereskedelmi forgalmat

Közép-Európa és Kína sikeres együttműködése az egész Európai Unió érdeke - egyebek mellett ezt hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Prágában, a Kína-Közép-Kelet-Európa Regionális és Önkormányzati Együttműködési Csúcstalálkozón.

Fülöp Judit, az államtitkárság sajtófőnökének tájékoztatása szerint a rendezvény megnyitóján Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és Csang Kao-Li kínai miniszterelnök-helyettes mellett a közép- és kelet-európai országok nevében felszólaló államtitkár elmondta: a világban lezajlott gazdasági, politikai és katonai változások miatt Európa jelentősen veszített versenyképességéből. 
"Ebben a helyzetben a bezárkózás és a befelé fordulás biztosan rossz megoldás, ehelyett az Európai Uniónak bátorítania kellene tagállamait, hogy építsenek széleskörű együttműködést a világ rohamosan fejlődő régióival. Kína és Közép-Európa szoros együttműködése igazi európai érdek, a közép-európai országok és Kína sikeres együttműködéséből az egész Európai Unió profitálni fog" - fogalmazott Szijjártó Péter. 
A kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos beszélt arról is, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy 2018-ra megduplázódjon a régió és Kína közötti kereskedelmi forgalom jelenleg 6 milliárd dolláros mértéke.
Szijjártó Péter - az előtte felszólaló kínai miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan - a regionális együttműködés zászlóshajójának nevezte a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítását, amelyről folyamatosak az egyeztetések a kínai, a magyar és a szerb kormány között.
Szijjártó Péter beszédet mondott a Kínai Befektetési Fórumon is, ahol az európai versenyképesség visszaszerzése egyik legjobb eszközének nevezte a kínai vállalatok egyre növekedő európai beruházásait és egyre erősödő jelenlétét az európai piacokon. Kiemelte: Közép-Európának szüksége van az észak-déli irányú közlekedési infrastruktúrát fejlesztő beruházásokra.
"Mivel az Európai Unió egyre kevésbé támogatja ezeket a beruházásokat, a közép-európai országok készen állnak ezeket kínai tőke bevonásával végrehajtani, az pedig komoly lehetőséget nyújt kínai vállalatoknak az európai piacokra való belépésre" - idézi a tájékoztatás Szijjártó Pétert.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a beruházások összhangban állnak Kína stratégiájával is, amely szerint a dél-európai kikötőkbe érkező árukat vasúton, Közép-Európán keresztül szállítják a nyugat-európai országokba.
Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Cseng Kuo-ping kínai külügyminiszter-helyettessel, akivel kiemelték a kétoldalú gazdasági kapcsolatok regionális szinten is egyedülálló gyorsaságú fejlődését. A magyar export tavaly 2 milliárd dolláros rekordszintet ért el, és a további növekedés érdekében a kínai kormány támogatja a magyar élelmiszerexport növelését.
Szijjártó Péter találkozott Jan Mládek cseh ipari és kereskedelmi miniszterrel, akivel üdvözölték a V4 keretében erősödő kamarai együttműködést a kis és közepes vállalatok közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében, valamint azt, hogy 2013-ban minden eddiginél nagyobb kereskedelmi forgalom zajlott Magyarország és Csehország között.
Szijjártó Péter részt vett Hévíz és a cseh légitársaság közös workshopján, amelyet abból az alkalomból rendeztek, hogy a CSA a nyár folyamán megindítottak közvetlen Prága-Hévíz járatát. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány a jelenlegi 8,8-ról 10 százalékra szeretné emelni a turizmus GDP-ből való részesedését, amelyben nagy szerepet szán Hévíznek, ahol a vendégéjszakák száma tavaly meghaladta az egymilliót.