Gazdaság

Szijjártó: A magyar-szerb kapcsolatok felértékelődtek

A két ország együtt keres megoldást az energiabiztonság növelésére

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel szerdán Belgrádban folytatott megbeszélését követően hangsúlyozta, a Magyarországot és Szerbiát is érintő geopolitikai helyzet, valamint a Déli Áramlat gázvezeték projektjének lemondása miatt felértékelődtek a magyar-szerb kapcsolatok.

Szijjártó Péter és 576 és Ivica Dacic szerb
Megállapodás a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának menetéről
Három előkészítési munka kezdődik meg a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal korszerűsítésének ügyében miután a magyar, a szerb és a kínai fél szerdán Belgrádban aláírta az erre vonatkozó együttműködési tervet. A gyorsvasút kiépítésével kapcsolatban idén megkezdődik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, a kormányközi megállapodás előkészítése, amely a nemzetközi jog szerint is rendezi a beruházás alapjait, valamint a finanszírozási modell kidolgozása. A korszerűsítés az év végéig kezdődik meg.

A sajtótájékoztatón emellett elhangzott, hogy a Magyarország és Szerbia közötti kereskedelmi forgalom 2013-ban minden addigi rekordot megdöntött és 2014 első tíz hónapjában is 3,5 százalékkal növekedett, így megelőlegezhető, hogy tavaly újabb rekord született. Szijjártó továbbá közölte, a kereskedelmi és gazdasági együttműködés még szorosabbra fűzése érdekében hamarosan megkezdi működését Belgrádban a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Magyar EximBank. „A két ország közötti átjárhatóság növelése érdekében pedig úgy tűnik, semmi akadálya nincs annak, hogy a nyáron megnyíljon a régi röszkei határátkelő” – jelentette be a magyar külgazdasági és külügyminiszter.