Gazdaság

Szigorodó, alapos szabályozás

Tovább a megkezdett és a szankciókkal teli úton

Fogyasztóbarát és kemény a tegnap az Országgyűlésnek benyújtott elszámolási törvény a Civil Összefogás Fórum szóvivője szerint. A jogalkotó ugyanazon az úton ment tovább, amelyen az első devizahiteles-törvényt megalkotta. Fontos üzenet, hogy azok sorsát is figyelemmel kíséri, akikkel már elszámoltak, vagy akik ingatlanát elvették.

ifj.-lomNici-zoltáN5 perces interjú: Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF szóvivője

– Még „friss, ropogós” a banki elszámolási törvény. Mi az első benyomása róla?
– Első ránézésre – miután alapos tanulmányozására még nem volt lehetőség – úgy ítélem meg, ugyanazon az úton ment tovább a jogalkotó, mint az első devizahiteles-törvény megalkotásakor. Trócsányi László igazságügyi miniszter kemény, határozott, fogyasztóbarát törvényjavaslatot készített. Fontos üzenete a jogszabálynak, hogy azok sorsát is figyelemmel kíséri, akik már elszámoltak a bankjukkal, vagy időközben elveszítették ingatlanukat. Ez utóbbiak jogérvényesítése számára már az első törvény lehetőséget ad. Ők jóhiszemű, méltányos elszámolást kérhetnek. A törvény rendezi a végtörlesztők, árfolyamgátba belépők és a Nemzeti Eszközkezelő segítségét igénybe vevők jogérvényesítését is.

– A bankok számára mit jelent ez?
– Nyilvánvalóan szigorítást. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy ezekbe a devizahitel-törlesztésekbe az évek alatt sokak egzisztenciája, egészsége tönkrement. Sőt, voltak olyanok, akik önkezükkel vetettek véget életüknek, mivel a sokszorosára emelt részleteket nem tudták fizetni, illetve elvesztették ingatlanukat. Épp ezért szomorú szükségszerűsége a törvénynek, hogy az örökösök jogainak kapcsán rájuk is gondolt a jogalkotó.

– Hogyan rendezi a törvény a határidőket?
– Szigorú, szűk határidőket szab, ami a banki ügyfeleknek jó, a pénzintézeteknek kevésbé. A CÖF üdvözli, hogy az elszámolás ellenőrzését a Magyar Nemzeti Bankra testálja a törvény. S itt jegyzem meg: a CÖF kiáll az MNB mellett, s azt üzeni, ne üljön fel a koholt vádaknak, s ezek ne tántorítsák el a jegybankot eddigi szigorú, következetes tevékenységének folytatásától.

– Kitér a törvény a közérdekű perekre is.
– Valóban, a közérdekű, illetve felfüggesztett eljárásokat is lépésről lépésre szabályozza. Ez utóbbi azért fontos, mert a végrehajtók igencsak sajátosan értelmezték az eddigi jogszabályokat, s folytatták tevékenységüket. Ennek most vége, a törvény egyértelmű: az adósságcsapdából kihúzza az ügyfeleket, ezzel kiáll a családok megsegítése mellett. Épp ezért az a véleményem, a Kúria adta a jogalapot, de minden érdem a jogalkotóé.

– Mikorra nyúl vissza a törvény hatálya?
– Megfelelő időtávot biztosít. A jogszabályban az áll, 2009. július 26-ig visszamenően érvényes, de ha korábbi ügyről van szó és a fogyasztó bizonyítani tudja, hogy az ügye még nem évült el, akkor rá is vonatkozik.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom