Gazdaság

Szeptemberben 10,4 százalékkal nőttek a keresetek

Január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 324 100 forint, a nettó átlagkereset 215 500 forint volt

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 322 800 forint volt, 10,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 324 100 forint, a nettó átlagkereset 215 500 forint volt,  egyaránt 11,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette csütörtökön a központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szeptemberi 3,6, és az első kilenc havi 2,7 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 6,6, illetve 8,8 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással - tette hozzá a jelentés.

A kerestek kétszámjegyű emelkedése tavaly február óta megszakítás nélkül tart.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél közfoglalkoztatottak nélkül számolva 333 000 forint volt 9,1 százalékkal több a tavaly szeptemberinél.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 214 600 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 223 200 forintra becsülhető.

A vállalkozásoknál a szeptemberi bruttó átlagkereset 11,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve és 332 200 forint volt. Ezen belül a prémiumok, jutalmak és más egyszeri juttatás nélkül számolt rendszeres átlagkereset 10,5 százalékkal a rendkívüli juttatások 21,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A költségvetési szférában a rendszeres keresetek 8,6 százalékkal emelkedtek, az egyszeri juttatások viszont 35,8 százalékkal elmaradtak a tavaly szeptemberitől, így a bruttó és a nettó átlagkereset éves emelkedése 5,0 százalékos volt és havi 341 200, illetve 227 ezer forintot tett ki.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt 9,1 százalékos nemzetgazdasági átlaghoz képest az iparban 10,3, az építőiparban 12,5 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek és bruttó 334 600, illetve 299 200 forintot értek el. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 16,7 százalékos emelkedéssel 214 200 forint volt a bruttó átlagkereset, 14,9 százalékkal nőtt az ingatlan ágazatban alkalmazottak fizetése és átlagosan meghaladta a 307 ezer forintot. A pénzügyi, biztosítási területen alkalmazottak szeptemberi átlagkeresete 8,0 százalékos emelkedéssel 564 ezer forintra nőtt.

A közigazgatás, védelem kötelező társadalom-biztosítás terén alkalmazottak bruttó átlagkeresete 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól és 404,5 ezer forint volt, az egészségügyben 329, az oktatásban 314 ezer forint volt a szeptemberi bruttó átlagkereset 17,4, illetve 6,2 százalékkal nőtt egy év alatt.

Szeptemberben a vállalkozásoknál alkalmazásban állók száma 95 ezerrel, 2,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, közszférában alkalmazottak száma 7 ezerrel emelkedett, a közfoglalkoztatottak száma 37 ezerrel csökkent és először süllyedt 100 ezer alá.

Az év első kilenc hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 335 900 forint volt, ami 10,6 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában.

A családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 215 500 forint volt. Idén a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 224 100 forintra becsülhető.

PM: tovább nőttek a keresetek

Az államtitkár kifejtette, szeptemberben átlagot meghaladó béremelkedés történt a fejletlenebb régiókban, illetve a fizikai munkát végzők fizetése is komoly emelkedést mutatott, 12,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Hangsúlyozta: egyre több cég munkaerőhiánnyal küzd és ezzel lehetőséget biztosít a munkavállalóknak, hogy több munkakör közül válasszanak, ez pedig  piaci alapon bérnövekedéshez vezet.

A jelenlegi adatok szerint a bérnövekedés a következő hónapokban is folytatódik, illetve 2019-re is további pozitív elmozdulások valószínűsíthetők - helyezte kilátásba Bodó Sándor.

Magyarországon a foglalkoztatás európai viszonylatban is kiemelkedő 

Magyarországon a foglalkoztatás mértéke európai viszonylatban is kiemelkedő, ezt támasztja alá, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a harmadik negyedévben a munkavállalók száma meghaladta a 4,4 milliót - mondta a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára az Év Felelős Foglalkoztatója 2018 Díj átadásán csütörtökön Budapesten.

Bodó Sándor kiemelte, a 2010 óta eltelt időszak gazdaságpolitikai eredményeként sikerült megteremteni a stabil, fenntartható gazdasági növekedés makrogazdasági feltételeit. Ebben a folyamatban pedig fontos szerepet játszott többek között a hatéves bérmegállapodás és a munkahelyvédelmi programok indítása is. A foglalkoztatás további bővítési lehetőségéről pedig megjegyezte, hogy még mindig vannak tartalékok a munkaerőpiacon, többek között az inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a kisgyermekes anyák és a munkaerőpiacra kilépő fiatalok körében.         

Bodó Sándor elmondta, a felelős foglalkoztatás fontos, hiszen ennek hiányában a gazdaság teljesítménye nem lesz tartós. Mint mondta: "abban, hogy milyen minőségű, milyen tartalmú munka születik egy adott cégen belül, meghatározó tényező a társaság belső kultúrája".     

Az államtitkár szerint az emberek ma már munkahelyük kiválasztásánál nem csupán a javadalmazásra, hanem a cégen belüli munkakörülményekre és az előrehaladási lehetőségekre is nagy hangsúlyt helyeznek. Éppen ezért az államtitkár szerint a kormány mellett a munkaadóknak is fontos, hogyan tudják megszólítani a munkavállalókat.     

Karakó László, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az elismeréseket idén adták át harmadszor. A cégek kis-, közepes vállalkozás, nagyvállalat kategóriában nyújthattak be pályázatot az Év Felelős Foglalkoztatója cím megszerzésére, a versenyszféra mellett pedig a közszférában dolgozó intézmények is részt vettek a megmérettetésen. Jövőre kora tavasszal teszi közzé az OFA a 2019-re vonatkozó pályázati felhívását - tette hozzá az ügyvezető igazgató.     

A kisvállalkozások kategóriájában a Mystic Nails Hungary Bt., a középvállalkozások csoportjában pedig a United Call Centers Kft. vehette át az első helyezettnek járó elismeréseket. A nagyvállalatoknál a Szatmár Optikai Kft. és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. végzett az első helyen. A közszféra szervezetei közül pedig a Pécsi Tudományegyetem részesült az első helyezettnek járó aranyminősítésben. Ezen felül különdíjat kapott a Pest Megyei Kormányhivatal és a Miskolc Holding Zrt.     

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Képzési Különdíját pedig a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és a Robert Bosch Power Tool Kft. közös pályázata nyerte el.     A Restart Up kezdeményezés különdíjában a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. részesült.