Gazdaság

Százmilliárd forintos fejlesztési terv a Nyugat-Pannontól

Az itt levő vállalatok a termékeik kilencvenöt százalékát exportálják

A zalacsányi Batthyány-kúria biztosított tegnap helyszínt a kormány által kiemelt projektként működő Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ szakmai fórumának. Szíjártó Zsolt ügyvezető igazgató lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályáznak a gazdasági hálózat résztvevői.

Szijártó Zsolt sál lead
Fotó: Hegedűs Róbert/Magyar Hírlap

– Miért éppen Zalacsányban rendezték meg fórumukat?

– A teljesen felújított Batthyány-kúria, amely a Batthyány-kastéllyal összekötött épület, a mai igényeket kielégítő szolgáltatásokat nyújt, ám de hangulatában a történelem nagyjaira emlékeztet. Kiváló helyszíne üzleti és szakmai fórumok megtartásának.

– Hogy érzik magukat a járműgyártók a nyugat-magyarországi régióban?

– A nyugat-magyarországi régióban működő cégek huszonöt éve itt telepedtek meg. és domináns szereplőivé váltak a térség gazdaságának. Mindez alátámasztja, hogy ezek a vállalatok továbbra is versenyképesnek tartják azt a befogadó gazdasági és társadalmi környezetet, amelyben tevékenykednek. Jól képzett munkaerő, nyugat-európai munkamorál és fejlett infrastrukturális környezet biztosítja a további fejlődésüket.

– Milyen potenciált látnak a járműgyártók a hazai piacon?

– Az itt termelő vállalatok az általuk gyártott termékek kilencvenöt százalékát exportálják, s ez jelzi, tevékenységük nem a hazai piacot szolgálja ki. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen Magyarországnak kis számú, hazai tulajdonban lévő járműgyártó vállalata van.

– Milyen fejlesztések várhatók a térségben?

– Az Opel továbbfejleszti a motorgyártás kapacitását Szentgotthárdon, a TDK-Epcos ugyancsak bővíti termelési kapacitásait Szombathelyen, Zalaegerszegen a Flextronics hatszáz fővel növeli gyártási tevékenységét, Nagykanizsán pedig a Honeywell az ősszel adja át új gyártócsarnokát.

– Hogyan tudják kihasználni az európai uniós pályázati pénzesőt?

– Céljaink között szerepel, hogy a kis- és közepes vállalkozások technológia- és iparfejlesztéssel összefüggésben évente tízmilliárd forintos nagyságrendben tudjanak beruházni. Ez integrátori együttműködésben, beszállítói és hálózatfejlesztésben történhet meg. Másik kiemelt terület a kutatás-fejlesztés: a vállalatok együttműködve a térség egyetemi hálózatával két-három kulcsprojektet terveznek indítani gazdasági övezetenként, mintegy huszonötmilliárd forintos értékben.

– Összességében mekkora forráslehívásban bíznak?

– Ebben az új uniós költségvetési ciklusban mintegy százmilliárd fejlesztési forrásra pályáznak a térségi gazdasági hálózat résztvevői. Az említett összegben szerepel a fentiek mellett a munkaerőpiac fejlesztéséhez szükséges, mintegy 1tizenötmilliárd forintnyi dotáció megszerzése is.