Gazdaság

Szállodafejlesztés Lentiben

az év végéig elkészül a város legnagyobb projektje

Önkormányzati beruházásban, mintegy 3,3 milliárd forintos költséggel bővítik Lentiben a gyógyfürdőt, amelyhez kapcsolódóan megépül a térség első négycsillagos szállodája.

Magyarországon ma mintegy kétszázezer család megélhetését biztosítja a turisztikai ágazat – jelentette ki Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Lentiben építendő négycsillagos szálloda alapkőletételén. Közölte, a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban induló fejlesztések révén növekedhet a turizmusban foglalkoztatottak száma, s ezzel az adott térség és az egész ország bevételei is nőnek.

Csepreghy elmondta, „az elmúlt huszonnégy év sokszor álságos politikájához képest a jelenlegi kormányzat valóban hisz abban, hogy sikeres Magyarország a 21. században csak akkor képzelhető el, ha sikeres vidékről és sikeres fővárosról egyszerre beszélhetünk”.

Ennek a politikának pedig nagyon fontos része, hogy a megyei önkormányzatok elkészítették fejlesztési koncepcióikat az országos kihívásokra felelve, a helyi adottságokat és a helyi lehetőségeket figyelembe véve.
Horváth László, Lenti polgármestere (Fidesz–KDNP) elmondta, a térségben hatvan kilométeres körzeten belül a magyar oldalon nincs magas színvonalú szálláslehetőség. Márpedig a többet költő és hosszabb ideig itt tartózkodó turistákat csak legalább négycsillagos szállodával, valamint a gyógyfürdő egész évben kihasználható szolgáltatásaival lehet a városba invitálni – magyarázta.

A kilencvennégy szobás szálloda építéséből, illetve a fedett fürdő élményelemekkel történő bővítéséből álló 3,3 milliárd forintos önkormányzati beruházáshoz a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből 1,017 milliárd forintot nyert a város. A fennmaradó összeg mintegy felét saját forrásból, valamint hitelfelvételből finanszírozza az önkormányzat – mondta a polgármester az távirati iroda érdeklődésére.

Lenti város történetének eddigi legnagyobb beruházása az idei esztendő végéig elkészül, a közbeszerzési pályázaton nyertes Kalotherm Zrt. kivitelezésében. A szállodaépítés és a fürdőbővítés ötven új munkahelyet is biztosít.