Gazdaság

Szabálykövetőbbek lettek az élelmiszer-forgalmazók

Az ellenőrzések a vásárlók és a tisztességes termelők érdekeit védik

Csökkentek a szabálytalanságok az élelmiszer-forgalmazóknál – derült ki a december első két hetében folytatott sikeres élelmiszerlánc-ellenőrzések során. Több mint kétezer létesítményt ellenőriztek, a forgalomból kivont tételek száma szintén csökkent tavalyhoz képest.

A téli, szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések tapasztalatai szerint javult az élelmiszer-forgalmazók szabálykövetése, a legtöbb probléma továbbra is a higiéniai feltételek biztosításával volt, ugyanakkor csökkent a nyomon követhetőségi hiányosságok száma – közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján. A termékek minőségét és összetételét érintő szabálytalanságot, a tavalyihoz hasonlóan, az ellenőrzések 2,2 százalékában találtak az ellenőrök – fűzte hozzá. December első két hetében több mint kétezer-kétszáz létesítményt kerestek fel az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek, mégpedig a legnagyobb arányban forgalmazó helyeket.

Az élelmiszerlánc-ellenőrzések nemcsak a vásárlók érdekeit szolgálják, de a tisztességes hazai termelők és a minőségi magyar termékek piaci pozíciójának védelmét is – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságot 2016-ban az ellenőrzések 1,4 százalékánál, az idén 1,6 százalékánál tártak fel az ellenőrök. A létesítményekkel kapcsolatos problémák miatt tízszer kellett felfüggeszteni vállalkozás tevékenységét. Az ellenőrök 23 esetben figyelmeztetést, 65 alkalommal pedig, összesen több mint 4,8 millió forint értékben bírságot szabtak ki.

Zsigó Róbert kedvezőnek minősítette, hogy csökkent a forgalomból kivont tételek aránya. A több mint 8500 ellenőrzött termék 1,6 százalékánál merült fel kifogás, 2016-ban ez az arány 3,8 százalék volt. Csökkent a minőségmegőrzési idő lejárta miatti, nőtt a jelölési hiba, valamint az ismeretlen eredet miatti kifogás. Az ellenőrzött termékek között mind-össze három bizonyult fogyasztásra alkalmatlannak.


Mestervizsgáztak az agrárszakemberek

Pék, méhész, lovász, patkolókovács, mezőgazdasági gépész mesterokleveleket adott át a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az idén 48 szakember tett mestervizsgát, s a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tegnap vette át a mesterlevelét. Nagy szükség van mesterekre, hiszen munkájukkal komoly értéket teremtenek és adnak tovább. A társadalom jövője azon is múlik, hogy minél több jól képzett szakember álljon rendelkezésre az agráriumban – jelentette ki a mesterlevelek átadásakor Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Kiemelte, a NAK célja a mestervégzettség presztízsének újbóli megerősítése. A mestervizsgát tettek azon túl, hogy szakmájukat mesterfokon művelik, nagy felelősséget is vállalnak azzal, hogy a fiatalabb generációknak átadják a tudásukat.