Gazdaság

Súlyosbodik a görög válság

Az euróövezeti országok és az EKB átmeneti támogatást adhatnak – mondta Christe Lagarde

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csak a szabályainak mindenben megfelelő megállapodás révén támogathatja Görögországot, az euróövezet tagjai és az Európai Központi Bank (EKB) viszont kidolgozhatnak egy átmeneti megoldást az államadósság-válsággal küzdő ország megsegítésére - mondta az IMF vezérigazgatója egy pénteki német lapinterjúban.

christinelagarde576
Áprilisban több mint egy évtizedes mélyponton voltak a görög bankbetétek, mivel a betétesek 5,9 milliárd eurót vettek ki bankszámláikról áprilisban, amely így több mint egy évtizede legalacsonyabb szintre csökkent - derült ki az EKB jelentéséből. A betétek összállománya 139,4 milliárd euróra csökkent áprilisban a márciusi 145 milliárd euróról Görögország euróövezeti tagságának esetleges megszűnése miatti aggodalmak hatására. A betétállomány 2009 második felében még 240 milliárd euró volt.

Reményét fejezte ki, hogy lehetséges a helyzet rendezése a radikális baloldali Sziriza által vezetett görög kormánnyal. "Ugyanakkor azt gondolom, hogy mindannyiunknak cselekvési üzemmódban kell lennünk, és nem színpadi előadási üzemmódban. Jelenleg elég sok színészkedés tapasztalható" - mondta az IMF vezetője. Lagarde azonban azt is jelezte, hogy egy átmeneti megoldás az IMF közreműködése nélkül is lehetséges."Egyszerűen hihetetlennek tartanám, ha egy olyan fejlett állam, mint Görögország fizetési elmaradással terhelné meg a nemzetközi közösséget, benne olyan országokkal mint Mali vagy Niger" - hangoztatta Christine Lagarde.

"Nem kívánja senki az európaiaknak a Grexitet", azaz Görögország távozását az euróövezetből, és "az euróövezeti országoknak és az EKB-nak megvannak a technikai és pénzügyi lehetőségei az átfogó megállapodásig tartó időszak áthidalásához" - mondta az IMF vezérigazgatója. Hozzátette: "szükség van az áthidaló megoldásra, hogy az IMF ki tudja fizetni a további támogatási összegeket"

.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom