Gazdaság

Süli Jánost kérték fel az atomerőmű-beruházást felügyelő miniszteri posztra

A paksi polgármester lemond tisztségéből

Süli János, Paks polgármestere megerősítette, hogy felkérték a paksi atomerőmű-beruházást felügyelő miniszteri posztra, a városvezető kedden elmondta: ha kinevezik miniszternek, Pakson időközi választásokat kell tartani, mert a két tisztség összeférhetetlen.

Valóban érkezett felkérés Orbán Viktor miniszterelnök részéről - erősítette meg az MTI-nek Süli János polgármester (Néppárt) azt követően, hogy a sajtóban megjelent, valószínűleg ő lesz az atomerőmű-beruházást felügyelő miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli miniszterre bízza az atomerőmű-beruházás és az azzal kapcsolatos térségfejlesztési feladatok koordinálását.     
A városvezető hangsúlyozta, hogy a felkérés csak a folyamat első része, lezártnak akkor lehet tekinteni, ha az adminisztratív lépések is megtörténnek, illetve, ha letette az esküt. Amennyiben kinevezik, le kell mondania a polgármesteri tisztségről.     
Jelenleg polgármesterként szolgálom a város és az atomerőmű érdekeit, miniszterként ezt még hatékonyabban tudom tenni - fogalmazott.     
A Fidesz paksi csoportja közleményben üdvözölte a hírt. Azt írták, Süli János kinevezésének eredményeképpen egy felkészült, komoly vezetői tapasztalatokkal rendelkező szakmabeli látja el a paksi bővítéshez kapcsolódó irányítói feladatokat. Emlékeztettek rá, hogy a Süli János polgármesterrel együttműködési megállapodást kötöttek, ami megalapozta a nyugodt, kiegyensúlyozott, kiváló partneri kapcsolatot.     

Blazsek Balázs, Paks főjegyzője arról tájékoztatott, hogy az összeférhetetlenséget 30 napon belül meg kell szüntetni. Ezt követően a választási bizottság kiírja az időközi választásokat 80-100 napon belül. Ez idő alatt a polgármester általános helyetteseként kijelölt alpolgármester látja el a polgármesteri tisztséget.

Süli János 1980-ban, a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán szerzett diplomát, 31 éven keresztül dolgozott a Paksi Atomerőműben, 2009 márciusától 2010 szeptemberéig vezérigazgatóként, 2014-ben a Néppárt jelöltjeként Paks polgármesterévé választották.