Gazdaság

Sötét fellegek a hazai tejágazat felett

A fogyasztói árak magasak, sok az áfacsalás és az importtermék, pedig az itthoni termelés kielégítené magyarország igényeit

Sokat segítene a hazai tejvertikumon az áfacsökkentés az ágazat szereplői és az agrárkamara szerint. A sertéshúséhoz hasonló forgalmiadó-csökkentés növelné a szektor versenyképességét, emellett jelentősen visszaszorítaná a szintén nagy problémát okozó áfacsalások számát. Jövőre megszűnik az Európai Unió tejkvótarendszere, ami hátrányosan érintheti hazánkat.

tej
Az utóbbi években jelentősen nőtt a tej fogyasztói ára (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Bizonytalanok a szakemberek és a tejágazat szereplői az európai uniós tejkvótarendszer 2015-ös megszűnésével kapcsolatban – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Korábban a Magyar Hírlap kérdésére Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, Magyarország a megadott kvóta 75 százalékát használja ki, az itthon megtermelt tej és tejtermékek mennyisége kielégíti az ország igényeit. Számos uniós tagállam viszont teljes egészében kihasználja a megadott kvótát, annak túllépése esetén viszont illetéket kell fizetniük. A kvótarendszer megszűnésével megugrik az EU-ban a tejtermelés, azonban a fogyasztói igények emelkedése nem várható. Ezért valószínűsíthető, hogy a magyar termelők rosszabbul járnak: tovább csökken a termékek ára, de az sem elképzelhetetlen, hogy még nagyobb számban árasztják el Magyarországot az importtermékek – amelyek aránya jelenleg is magas. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fogyasztói árak évről évre jelentősen emelkednek, azonban a termelőknek még ez is kevés. Míg 2010-ben egy liter 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej fogyasztói ára 201 forint volt, addig tavaly már 234 forintot kellett fizetni érte. A felvásárlási árak az utóbbi években stagnálnak, viszont 2009-hez képest jelentősen emelkedtek. Akkor a termelő egy liter tejért 61 forintot kapott, amely ma kilencven forint felett alakul. Az elmúlt évben összesen 1,36 millió tonna tejet vásároltak fel a termelőktől.

A kvótarendszer kivezetése mellett az import és az áfacsalás okozza a legtöbb problémát az ágazatban. Habár a magyar tejtermelés kielégítené az ország igényeit, egyre több importtej árasztja el hazánkat. Ezek a termékek sok esetben bizonytalan erede­tűek, egy részük áfacsalással érkezik az országba. Az importtejtermékek ára viszont alacsonyabb, mint a ha­zaié, ezért a fogyasztók körében is népszerűbbek – leginkább az UHT tejek.

Az áfacsalást és a magas fogyasztói árakat szorítaná vissza a NAK és a tejágazat szereplői. Az agrárkamara közlése szerint a termelőkkel, a feldolgozókkal, valamint a terméktanáccsal történt egyeztetés után javaslatot fogalmaztak meg a kormány és a szektor részére. Az érintettek szerint a tejtermékek áfájának csökkentésével az áfacsalás visszaszorítása mellett a versenyképesség javításának is fontos eszköze lenne, emellett a fogyasztói árak csökkenéséhez is hozzájárulna. A szervezetek vállalták, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel segítenék, hogy a lakosság is megérezze az áfacsökkentést.

A kamara szerint leglényegesebb a vásárlói bizalom megőrzése, valamint az élelmiszerlánc nyomon követése. Javasolják, hogy amíg az áfa nem csökken, addig a hatóságok összehangolt akciókkal lépjenek fel azokkal szemben, akik nem tartják be az élelmiszer-biztonsági és adószabályokat. Fontos továbbá, hogy a „Magyar Termék” megjelölés egyértelműen, kiemelt helyen legyen feltüntetve a csomagolásokon.