Gazdaság

Sokszorozódó árkülönbségek

A kínálati négyzetméterárak közötti jelentős eltérések abból adódnak, hogy vannak olyanterületek, ahol az ingatlanok még igencsak leértékelve sem kelnek el

Hatalmasak az eltérések országon belül a lakásárakban. Átlagban a főváros V. kerületében a legmagasabbak a négyzetméterárak, míg a legalacsonyabb árszintet Nagykőrösön, Mucsiban és Kisvárdán mérték.

Továbbra is jelentősen eltérnek az ingatlanárak az országon belül. Nagyságrendileg összehasonlítva a jelenlegi adatok szerint a legfelkapottabb helyen található és így legdrágább hazai lakások négyzetméteráráért akár kétszáznegyvenhét négyzetméternyi ingatlant vásárolhatunk az ország egy jóval kevésbé népszerű pontján, míg a tavalyi adásvételek még csupán kilencvenszeres eltérést mutattak – derül ki az Ingatlan.com felméréséből. Az összesítés szerint jellemzően a budapesti V. kerület utcái a legdrágábbak. Tavaly a rekorder a Vigadó tér volt, ahol átlagosan 1,9 millió forintos négyzetméteráron keltek el a lakások. Igaz, az adásvételek száma az átlagos budapesti kerületekhez képest a Belvárosban alacsonyabb, mivel ott a kínálat is szűkebb. A listát idén egy, a II. kerületi Bogár utcában vásárolható lakás vezeti, amely 1,486 millió forint átlagos négyzetméteráron vásárolható meg, a második helyen az V. kerületi Sas utca, a harmadik helyen a szintén belvárosi Akadémia utca, a negyediken a II. kerületi Bem rakpart, míg az ötödiken egy ugyancsak a Belvárosban található Erzsébet téri ingatlan áll, ahol 1,379 millió forint a négyzetméterár.

Míg a főváros legkedveltebb kerületeiben a másfél millió forintot súrolják a négyzetméterárak, addig egyes vidéki települések lakásárai jelentősen elmaradnak ettől. Az ország legalacsonyabb árát az Ingatlan.com összeállítása szerint a nagykőrösi Ady Endre utcában mérték, itt november elején hatezer forintot kértek egy négyzetméterért. A Mucsiban található Petőfi utcában hétezer, a kisvárdai Diófás utcában nyolcezer, a zalaszentmihályi Deák Ferenc utcában 11 ezer, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszab Fő utcájában pedig 14 ezer forintos négyzetméteráron kínálták vételre az ingatlanokat a tulajdonosok.

Balog László, az Ingatlan.com vezető szakértője szerint a kínálati négyzetméterárak közötti jelentős, 247-szeres különbség azzal is magyarázható, hogy vannak olyan területek, ahol az ingatlanok a nagyon alacsony kínálati árak ellenére sem találnak vevőre. Mint mondta, a tényleges tavalyi adásvételek alapján kisebb volt az árolló, de ez is kilencvenszeres különbséget mutatott. A legolcsóbb utca négyzetmétára ugyanis 20-22 ezer forint volt, a legdrágábbé pedig 1,853 millió forintot tett ki.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom