Gazdaság

Sokat javul a munkaerőpiac helyzete

Az állástalanok aránya 7,1 százalék volt 2014 utolsó negyedévében, ami kétszázalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest

A korábbinál még kedvezőbb adatokat közölt a statisztikai hivatal a munkaerőpiac tavalyi, utolsó negyedévi alakulásával kapcsolatban. E szerint a munkanélküliségi arány 7,1 százalékra csökkent, a foglalkoztatási ráta a 15–64 éves korosztálynál pedig 62,6 százalékra emelkedett. A növekedés valamennyi régióban jellemző.

munkaerőpiac 20150129
A közmunkaprogram mellett a magánszektor is hozzájárult a foglalkoztatás növeléséhez (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Tavaly az utolsó negyedévben 4,142 millió fő volt a foglalkoztatottak létszáma, s ez 172 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A 15–64 éves dolgozók aránya 62,6 százalékra emelkedett – közölte tegnap lapunkkal a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A dolgozók létszáma tavaly 4,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A foglalkoztatási arány Közép-Magyarországon volt a legmagasabb (66,3 százalék), Észak-Magyarországon pedig a legalacsonyabb (57 százalék). A foglalkoztatás szintje az egy évvel ezelőttihez képest valamennyi régióban emelkedett, a legjelentősebben a Közép-Dunántúlon, illetve a Dél-Alföldön.

Ami a munkanélküliséget illeti, 2014 negyedik negyedévében a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához viszonyítva nyolcvanezer fővel 319 ezerre, a munkanélküliségi ráta két százalékkal, 7,1 százalékra mérséklődött. A régiók mindegyikét csökkenő munkanélküliség jellemezte. Közülük háromban – Közép-Magyarországon, Közép- és Nyugat-Dunántúlon – hat százalék alá csökkent az arány. Tavaly átlagosan 343 ezer fő volt a munkanélküliek száma, 98 ezerrel kevesebb, mint 2013-ban. A munkanélküliségi ráta 7,7 százalék volt, s ez 2,5 százalékkal alacsonyabb a múlt évinél.

A foglalkoztatás folyamatos javulásában egyre meghatározóbb szerepe van a versenyszféra bővülésének. A 15–64 év közötti férfiak foglalkoztatása az előző év azonos időszakához képest csaknem 3,3 százalékponttal 68,6 százalékra nőtt, míg a nőké 3,2 százalékos emelkedést követően 56,8 százalékon áll, ami továbbra is kimagasló az Európai Unióban – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Szakértők szerint a foglalkoztatottak számának növekedésében nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, a kormány célzott foglalkoztatási programjainak, valamint a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

A közmunkaprogram mellett a magánszektor is hozzájárult a munkanélküliségi és a foglalkoztatási ráta javulásához. Bár a mostani statisztikából nem látszik, a magánszektoron belül a 2014-ben kétszámjegyű növekedést elérő építőipar mellett az iparban és a szolgáltatásoknál is növekedhetett az állások száma – közölte Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője. Hangsúlyozta: az adatok szerint az ország valamennyi régiójában javult a munkanélküliségi ráta, de jelentősek a területi egyenlőtlenségek.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a közfoglalkoztatottak adatai nélkül gyenge a foglalkoztatás növekedési dinamikája, ennél erőteljesebb ütemre lenne szükség ahhoz, hogy ténylegesen javuljon a munkaerő-piaci helyzet. Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy az elsődleges munkaerőpiacon megtorpant a foglalkoztatás bővülése. A szakember a következő hónapokban nem vár érdemi javulást.


Jelentős változás történt hat év alatt

A mostani kedvező munkaerő-piaci adatokra reagálva az Index hat évvel ezelőtti számokat közölt. Azt írta: 2009. december–2010. február időszakban a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3,726 millió, a munkanélkülieké 479 ezer fő volt, ami 11,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. Ennél magasabb 1994 első negyedévében volt utoljára, akkor 11,5 százalékon állt a mutató. A 15–74 éves munkanélküliek létszáma 479 ezer fő volt, 101 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 11,4 százalékos értéke 2,3 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit. A férfiak munkanélkülisége 2,6 százalékponttal, a nőké két százalékponttal nőtt.