Gazdaság

Simicska emberét leváltották a vagyonkezelő éléről

Márton Pétert Szivek Norbert váltja

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 2015. február 16-tól Szivek Norbertet nevezi ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. irányítására. A korábbi vezérigazgató, Márton Péter közös megegyezéssel távozik a társaság éléről – közölte a Nemzeti  Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Márton Péter Németh Lászlóné korábbi fejlesztési miniszter idején, 2012 áprilisában került vezető beosztásba a vagyonkezelőhöz, és 2013. január 1-jétől lett az MNV Zrt. vezérigazgatója. Az NFM közleménye azt írja, a tárcavezető a továbbiakban is számít a távozó vezérigazgató munkájára.

A Világgazdaság január közepén értesült a vezetőváltás tervéről és Szivek Norbertről írt a poszt esélyeseként. Az üzletember idén negyvenéves, jogásznak tanult Németországban, majd itthon rövid közigazgatási próbálkozás után az ingatlanberuházásairól ismert Autóker Holdingnál folytatta karrierjét, majd energetikai üzletággal kezdett el foglalkozni. 

Volt vagyonkezelő cége is, a kisvárdai szeszipari vállalat, a Várda-Drink Zrt. reorganizációja, illetve a Skála-üzletlánc felvásárlása kötődik a nevéhez. Jelenleg is részesedése van az öt áruházat üzemeltető cégben, és igazgatósági tagja a tőzsdén jegyzett ENEFI Energiahatékonysági Zrt.-nek.

Az MNV-nek és rajta keresztül az államnak jelenleg 255 cégben van többségi, és mintegy 160 vállalatban kisebbségi tulajdona.