Gazdaság

Sikerágazat lehet az űripar

Megismerhetik nyugaton a hazai fejlesztéseket

Támogatni kívánja a kormány a magyar űripari innovációkat, és segítséget nyújt ahhoz is, hogy a hazai fejlesztések nemzetközi téren is sikeresek legyenek – jelentette ki tegnap Mernyei Ákos.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az első Magyar űrkatalógus bemutatóján kifejtette: a magyar űripar szinte kizárólag exporttevékenységet végez, ezért különösen fontos, hogy a nemzetközi szereplők, elsősorban az önálló európai űrképesség fejlődését támogató Európai Űrügynökség (ESA) és annak tagállamai megismerjék a magyar űrtevékenység eredményeit, különös tekintettel a kimagaslóan magas hozzáadott értéket képviselő magyar fejlesztésekre.

Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója hozzátette: az űripar gazdaságilag sikeres ágazat, minden euró befektetés hat euró nyereséget termel. Az állami források helyét átveszi a magántőke, amely kockázatot és befektetést vállal, ráadásul a fejlesztések eredményei átkerülhetnek az űrből a mindennapi életbe. Emlékeztetett: Magyarország a kötelező programokon túl a szervezet általános technológiai programjában is részt vesz.