Gazdaság

Sereghajtóból éllovas

Kezdenek beérni a spanyol reformok, idén 2,5 százalékkal nőhet a GDP

A spanyol lehet a leggyorsabban növekvő gazdaság az euróövezetben 2015-ben, köszönhetően az elmúlt évek reformlépéseinek, amelyek eredményei kezdenek beérni. Csökken a munkanélküliség, a költségvetési hiány és a lakossági fogyasztás is meglódult.  A gyenge euró és az alacsony olajárak, valamint az EKB monetáris politikája is kedvező feltételeket biztosít a növekedéshez  Az év végi parlamenti választásokon a Szirizával egy platformon álló Podemos bekavarhat.

A kormány két százalékos növekedési előrejelzésénél is magasabb, akár 2,5 százalékos is lehet az idei GDP bővülés, erről az Expansion című lapnak beszélt Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter. Elemzők közül már korábban többen úgy vélték, hogy a kormányzati előrejelzés meglehetősen visszafogott, mivel az alacsony olajár növeli a belső keresletet, a gyenge euró pedig kedvezően hat az exportra. Ez a két tényező pedig idén kedvezően alakulhat. A spanyol kormány áprilisban vizsgálja felül hivatalos várakozását.

Az euróövezetben a negyedik legnagyobbnak számító spanyol gazdaság sikeresen lábalt ki a gazdasági válságból és az elmúlt években véghez vitt reformok megalapozták a növekedési fordulatot. Az IMF nemrég publikált jelentésében kevés ország kilátásait módosította felfelé, de ilyen volt a spanyol. A GDP a korábbi 1,7 százalék helyett idén 2 százalék nőhet, közölte a Valutalap, ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a kilábalást a magas munkanélküliség és a populista pártok térnyerése veszélyezteti.

A bércsökkenés és a termelékenység emelkedése jótékonyan hatott az ország versenyképességére, az export növekedésére közölte - Oliver Blanchard, az IMF vezető közgazdásza. A 2012-ben bevezetett munkaerő-piaci reformok révén bővült a munkavállalók eszköztára, a szigorú elbocsátási szabályok enyhültek és ez kedvezően hatott a cégek versenyképességére.

A gazdaságpolitikai fordulat jelei a fogyasztói szokásokban is tetten érhetőek. A karácsonyi kiskereskedelmi forgalom is növekvő optimizmusról tanúskodik, a spanyolok ismét elkezdtek vásárolni. Ez pedig egy önmagát erősítő folyamattá válhat, a bizalmi indexek emelkedése növekvő beruházásokhoz és a fogyasztáshoz vezet, ami magától értetődően a gazdasági kibocsátás bővüléséhez vezet.

Az euró mélyrepüléséből az exportőrök sokat nyerhetnek, de az olajár sokk is sokat segít. Spanyolország energiaszükségletének 80 százalékát importból fedezi, így az olajárak esése miatt a háztartások jövedelmi helyzete tovább javul, a gazdasági miniszter becslése szerint ez elérheti a 15 milliárd eurót.

A munkanélküliség továbbra is az egyik legmagasabb az euróövezetben, de csökkenő tendenciát mutat. A harmadik negyedévben két százalékponttal 23,7 százalékra esett a mutató a szolgáltatószektor növekedésének köszönhetően.

guindos spanyol miniszter lead