Gazdaság

Segítenének a feldolgozóüzemeken

Közvetett termelői kárenyhítésre milliárdokat kér a kormánytól a Baromfi Termék Tanács a madárinfluenza okozta kár miatt

Csak a közvetett termelői kárenyhítésre hárommilliárd forintot kér a Baromfi Termék Tanács a madárinfluenza miatt az államtól – tudta meg lapunk. A több mint hárommilliárdos közvetlen kárból eddig egymilliárd 164 millió forintot fizettek ki kártalanításként a baromfitenyésztőknek – jelezte a Magyar Hírlapnak a Földművelésügyi Minisztérium.

baromfi 20170201
Eddig hárommillió baromfit kellett elpusztítani (Fotó: Reuters - Laszlo Balogh)

A madárinfluenza miatt eddig több mint hárommillió baromfit pusztítottak el az állategészségügyi hatóságok Magyarországon. Az állam száz százalékban megtéríti a kiirtott baromfik piaci értékét és a megsemmisített takarmány költségét. A közvetlen kárérték már több mint hárommilliárd forintra rúg. Ebből eddig egymilliárd 164 millió forintot fizettek ki 45 gazdálkodónak, 69 határozat alapján – közölte lapunk megkeresésére a földművelésügyi tárca.

A közvetett termelői kárenyhítés becsült értéke hárommilliárd forint ez év január derekáig, ágazati szakértők becslése alapján – tudta meg a Magyar Hírlap. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója lapunknak elmondta: ez nem a kár teljes értéke, hanem csak az élő munkát érintő része, valamint egy létfenntartáshoz szükséges minimális értéket jelöl meg. A terméktanács ezt az összeget kéri a kormánytól a baromfitenyésztők számára. Termékpályánként határozták meg a kárenyhítésre javasolt értéket: például pecsenyekacsa-nevelés esetén tíz forint/nap négyzetméterenként, hízottkacsa-, liba-előnevelés és -tömés esetén húsz forint/férőhely naponként, ketreces jércenevelésnél ez az érték 45 forint/nap négyzetméterenként, pulyka-előnevelés esetén harminc forint/nap négyzetméterenként.

A Földművelésügyi Minisztérium erre úgy reagált lapunknak, hogy „az ágazatban jelentkező termelői közvetett károk kompenzálásának lehetséges módjait – tekintettel az állami támogatásokra vonatkozó unós szabályokra is – a földművelésügyi tárca vizsgálja, és az ehhez szükséges forrásokat elkülöníti.” A tárca azt is jelezte, hogy az Európai Unióban lehetőség van arra, hogy állat- és növényegészségügyi problémák esetén a tagállamok válságkezelési támogatást kérjenek. Magyarország ezt megtette a madárinfluenza miatt, a tárgyalások már megkezdődtek, jelenleg az Európai Bizottság válaszát várják.

A Baromfi Termék Tanács azt javasolja a kormánynak, hogy a közvetett károk miatt ne csak a termelők kapjanak ellentételezést, hanem a kereskedők és a feldolgozók is. Tíz–tizenkét baromfi-feldolgozónak hárommil­liárd forintos közvetett kárt jelent csak az, hogy több ezer dolgozójukat heti öt nap helyett csak egy napon tudják foglalkoztatni a termeléskiesés következtében. A földművelésügyi tárca közölte: a feldolgozóüzemeknél a madárinfluenza miatt keletkezett munkaerőpiaci problémák kezelése túlmutat a minisztérium hatáskörén. Több tárca együttműködésében készül javaslat a kormány számára.

A kór okozta foglalkoztatási nehézségek enyhítésére a baromfivágást, illetve -feldolgozást végző vállalkozásoknak jelenleg is elérhető a munkahelymegőrző támogatási program.

Az ágazat finanszírozásához rendelkezésre állnak állami szerepvállalással működő kedvezményes hitelprogramok is. A kisebb gazdaságok forgóeszköz-finanszírozásában fontos szerepet tölt be az agrár-Széchenyi-kártya -folyószámlahitel, de elérhetőek az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 vagy az MF Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 kedvezményes hitelei is. A kedvezményes hitelekhez az agrártárca kamattámogatást ad, illetve az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által nyújtott kezességhez kezességvállalási díjtámogatást biztosít.


Szigetelőanyag tollhulladékból

Külső homlokzat- és födémszigeteléshez is használható az a két baromfitoll-hulladékból előállított – magyar szabadalmazású – szigetelőanyag, amelyet egy 2014 augusztusában indult kutatás-fejlesztési program keretében hoztak létre – hangzott el tegnap Siklóson. Jelenleg az évente keletkezett tízezer tonna baromfitollat elégetik itthon. Major József, a szabadalom tulajdonosa, az EU PCM Nonprofit Kft. ügyvezetője a távirati iroda tudósítása szerint elmondta: a prototípus-kutatásban ezerötszáz különböző kísérletet végeztek, az előállított termékek több mint kilencven százalékát egész és darált baromfitoll képezi, kilenc – köztük a polifarbe nevű – adalék garantálja azok tűzállóságát, a kártevők elleni védelmet. A prototípus-kutatás után a hosszú távú cél a tömeggyártás és a nemzetközi piacra lépés, amelyet a termék gazdaságossága és környezetvédelmi értéke indokol. (GYV)