Gazdaság

Rossz hír a frankhiteleseknek, marad az árfolyamküszöb

Az 1,20-as árfolyamküszöböt továbbra is megvédik

A svájci jegybank (SNB) fenntartja az 1,20 frankos árfolyamküszöböt az euróval szemben, szükség esetén kész gyengíteni a frankot, hajlandó külföldi devizát vásárolni és más eszközökkel is élni - közölte csütörtökön a svájci központi bank (SNB).  

A svájci jegybank csütörtökön nem változtatott irányadó kamatán sem, a svájci frank londoni bankközi kamatára szóló célja továbbra is 0,00-0,25 százalék, amit 2011 szeptembere óta alkalmaz.

Svájc 2011 őszén vezette be az árfolyamküszöböt, hogy megfékezze a svájci frank erősödését az euróval szemben. Az euróövezet tagországai Svájc legfontosabb exportpiacai. Korábban jelentős mértékben erősödött a svájci deviza az euróval szemben, miután az euróövezeti válság hatására a befektetők a biztonságos menedékdevizának tartott frankra váltották vagyonukat. Az Európai Központi Bank múlt heti kamatvágása után tovább erősödött  a nyomás a svájci frankon, amelynek árfolyama vészesen megközelítette a 1,20-as árfolyamküszöböt. Ez az a szint, amelyet a döntéshozók mindenképpen megvédenek, vagyis korlátlan mennyiségű frankot adnak és eurót vásárolnak, hogy így gyengítsék a sávjci devizát.  Az euró csütörtökön délelőtt 10 óra körül 1,2080 svájci frankot ért.

Az SNB negyedévvel korábbi előrejelzéséhez képest az idei növekedési várakozását "1,5 százalék alattira" változtatta az eddigi "2 százalék körüliről". Korábbi előrejelzéséhez hasonlóan most is azzal számol, hogy idén 0,1 százalék lesz az infláció. A jövő évre vonatkozó inflációs várakozást 0,3 százalékról 0,2 százalékra, a 2016. évit 0,9 százalékról 0,5 százalékra változtatta a svájci jegybank csütörtökön.

Forrás: Reuters, MTI