Gazdaság

Róma kiléphet az eurózónából elemzők szerint

Renzi mielőbbi választásokat szorgalmaz

Olaszország euróövezeti kilépésének kockázatára, az Európai Unió szétzilálódásának a veszélyeire figyelmeztet az ifo gazdaságkutató intézet elnöke, Clemens Fuest a Passauer Neuen Presse lapnak adott interjúban kedden. 

"Joggal tarthatunk tőle, hogy olyan kormány kerül hatalomra Olaszországban, amelyik kivezeti az országot az euróövezetből, mivel az olaszok már nem látnak perspektívát a közös devizában" - fogalmazott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének a vezetője. Fennáll a veszélye annak is, hogy más országokban is erodálódik az euróba vetett bizalom - tette hozzá. Ha a harmadik legnagyobb euróövezeti gazdaság a kilépés mellett döntene, az más krízisországokkal szemben is megingatná a befektetők bizalmát. 

Az Európai Központi Bank (EKB) támogatásának köszönhetően Olaszországot rövid távon nem fenyegeti sem refinanszírozási válság, sem valamely kereskedelmi bank rendezetlen tönkremenetele - jegyezte meg a német gazdasági szakember. A gazdasági krízis súlyosbodásával, a reform-erőfeszítések lankadásával, illetve a gondokkal küszködő bankrendszer szanálásának a megrekedésével azonban mindenképpen számolni kell, ami pedig hosszabb távon az államadósság kezelhetetlen mértékűre duzzadásához vezethet. 

A népszavazás alkotmánymódosítást elutasító eredménye és a miniszterelnök távozási szándéka amellett, hogy nyomás alá helyezi az euró árfolyamát, Európát is komoly kihívás elé állítja. "Fennáll Európa szétzilálódásának a veszélye" - mutatott rá Clemens Fuest a lapinterjúban.

Renzi mielőbbi választásokat szorgalmaz
A lemondását bejelentő, de tisztségéből egyelőre ténylegesen nem távozó Matteo Renzi olasz kormányfő mielőbbi parlamenti választásokat szorgalmaz, akár már a jövő év elejére a La Repubblica című balközép napilap értesülései szerint. 

Matteo Renzi közeli munkatársai a La Repubblicának elmondták, hogy a balközép irányultságú kormányfő a referendum bukása utáni visszavágóra készül és azonnali, már január-februárra kitűzendő (előre hozott) parlamenti választásokat szorgalmaz. Renzi elképzelése szerint addig akár miniszterelnök is maradhatna. Arra hivatkozik, hogy a vasárnapi népszavazáson az urnákhoz járulók negyven százaléka, több mint 13 millió ember mellette szavazott, és ez elegendő kiinduló erő lehet az újabb miniszterelnöki megbízatás elnyeréséhez. Ha az ellenzéki pártok előre hozott választásokat szorgalmaznak, a kormányt vezető Demokrata Pártnak (PD) ugyanezt kell tennie, különben kisebbségben marad. "Nem hagyom a választások fegyverét Beppe Grillo kezében" - a La Repubblica szerint Matteo Renzi ezt hangsúlyozta az ellenzéki 5 Csillag mozgalom vezetőjére utalva Sergio Mattarella államfőnek hétfőn, amikor kétszer is egyeztettek egymással.

Az újság úgy tudja, Mattarella nem vette jó néven, hogy Matteo Renzi már a népszavazás éjszakáján bejelentette lemondási szándékát anélkül, hogy bárki megvonta volna tőle a bizalmat. Az államfő arra kérte Matteo Renzit, hogy a jövő évi költségvetési törvény parlamenti elfogadásáig maradjon a helyén, és utána nyújtsa be hivatalosan a lemondását. A miniszterelnök tehát befagyasztotta távozását. 2012-ben már történt hasonló. Akkor Mario Monti miniszterelnöktől december 8-án vonta meg a bizalmat a törvényhozás, de ő csak december 21-én mondott le hivatalosan, akkor is a költségvetés elfogadása után.

A költségvetési szavazás ütemezéséről a frakciók kedden döntenek. Az olasz elnök abban bízik, hogy a költségvetési csomag elfogadása stabilitást teremt, és a referendum keltette belpolitikai indulatok némileg lecsillapodnak.

Heves vita várható viszont a PD szerdára kitűzött elnökségi ülésén. A kormánypárt nem támogatja az előre hozott választásokat, Matteo Renzi azonban csak akkor marad a pártelnöki székben, ha a PD támogatja politikáját. A párt Renzi-ellenes baloldali szárnya kongresszust sürget Matteo Renzi leváltására, de "Renzi nélkül a PD szétrobban" - vélte a La Repubblica.     

Feszültség uralja az ellenzéki jobbközép táborát is. Matteo Salvini, az Északi Liga vezére úgy nyilatkozott, kész a választásokra rögtön a karácsonyi ünnepek után. A Hajrá Olaszországot (FI) vezető Silvio Berlusconi szerint nem kell sietni, hagyni kell, hogy a jelenlegi válság tovább gyengítse Matteo Renzit és a PD-t.
A Corriere della Serának nyilatkozó Angelino Alfano belügyminiszter februári választásokról beszélt. A Corriere úgy tudja, hogy Sergio Mattarella azt akarta, hogy Matteo Renzi a parlamenti ciklus végéig, vagyis 2018-ig maradjon. A negyven éves Matteo Renzinek azonban esze ágában nincsen hagyni magát sarokba szorítani, éppen a kudarcot vallott népszavazást meglovagolva kész újraindulni, amelyen kétmillióval több voksot szerzett mint a 2014-es Európai Parlamenti (EP-) választásokon, amelyeket több mint negyven százalékkal megnyert.
A Corriere felmérése szerint a Matteo Renzit bukását kiváltó referendumon az Északi Liga és a Öt Csillag Mozgalom (M5S) szavazói vettek részt tömegesen. Az olasz sajtó megjegyzi, hogy a római parlament tagjai szolgálati idejük alapján jövő szeptembertől lesznek jogosultak az életjáradékra, anyagi érdekük így az ellen szól, hogy támogassák az előre hozott választásokat.