Gazdaság
Ritkábban kell bírságolni a szezonális élelmiszerek ellenőrzésekor
A Nébih vizsgálta a kistermelői élelmiszerfeldolgozást is
A december egészében tartó vizsgálat során, a hónap közepéig 2687 ellenőrzést végeztek, 32 alkalommal figyelmeztettek az ellenőrök, 70 esetben pedig összesen 12,2 millió forint bírságot szabtak ki - ismertette a főbb adatokat az államtitkár.
A vizsgálatok kiterjedtek az élelmiszer előállító helyekre, a forgalmazókra, a vendéglátó helyekre továbbá az állatszállítmányokra is. A kiemelt termékek közé tartozott a friss hús, a füstölt termékek, a halak, az édesipari termékek, a méz, a borok és a pezsgőt valamit a déli gyümölcsök.
Az államtitkár kiemelte: higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,5 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,5 százalék volt. A termékek minősége 1,9 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 2,9 százalékkal szemben. A vizsgált élelmiszerek 1,5 százaléka nem volt nyomon követhető, egy éve ez az arány is magasabb, 2,1 százalék volt.
A megvizsgált 10 098 élelmiszer minta 1,6 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 3,1 tonna volt.
A kistermelői élelmiszer feldolgozást és értékesítést azért vizsgálják, hogy kiszűrjék a regisztrációval nem rendelkező kistermelőket - tette hozzá az államtitkár. Ilyen ügyben eddig 15 esetben kellet eljárni.
A zöldséget és a gyümölcsöt 285 forgalmazónál ellenőrizték, ebben a körben 38-szor szabtak ki bírságot, összesen egymillió forint összegben.