Gazdaság

Rendben vannak az uniós források

MBánki Erik: Rekordgyorsasággal halad a kormány az EU-pályázatokkal

Magyarország a rendelkezésre álló keret felett vállalt kötelezettséget, 108 százalékkal várja az előző, 2007-2013-as uniós ciklus zárását, így ha vannak szabálytalan tételek, amelyek nem elszámolhatóak az unió felé, helyükre újak kerülhetnek a 8 százalékos pufferből - mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, hogy az előző uniós elszámolási ciklus lezárása 2017 márciusában lesz, akkor látható biztosan, hogy Magyarország nem veszített forrást a 2007-2013-as ciklusban. Az államtitkár arra számít, hogy az Európai Bizottság ezt tavasszal megerősíti majd. A kormányzat mindent megtett azért, hogy 100 százalékon zárhasson Magyarország, ami a visegrádi országok között is egyedülálló - mondta.

A kormány tervéről, miszerint 2017 első felében az új uniós időszak összes rendelkezésre álló pályázati forrását meg szeretné hirdetni, az államtitkár úgy nyilatkozott: a teljes keret 75 százalékát meghirdették, 291 konstrukciót van nyitva, ez több mint 6700 milliárd forintot jelent.

Bánki Erik: Rekordgyorsasággal halad a kormány az EU-pályázatokkal
 Az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint rekordgyorsasággal halad a kormány a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó európai uniós (EU-s) pályázatokkal. Bánki Erik az M1-en azt mondta, el tudják majd érni, hogy 2018 végére az összes forrást lehívhassák a pályázók. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a kormány kétszáz napra akarja csökkenteni a pályázat benyújtásától a pénzhez jutásig eltelt időt. Bánki Erik a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását nevezte a legfontosabbnak.